Свет

Американци губе стрпљење: Украјина им све више личи на Вијетнам

Милијарде долара америчких пореских обвезника нису успеле да доведу Украјинце до тријумфа, а Американци нису љубитељи "продужених ангажмана"
Американци губе стрпљење: Украјина им све више личи на Вијетнамwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

Ниједна земља није потрошила толико на одбрану Украјине као САД које су Кијеву пружиле више од 113 милијарди долара војне, економске и финансијске помоћи, пише портал "1945" подсећајући да је Европска унија која је под непосреднијом претњом од Русије дала свега 35,9 милијарди. 

Америчко давање је, како он додаје, и највећи износ помоћи једној зараћеној држави од када је амерички Конгрес усвојио "ленд-лиз" закон 1941. године, па зато порески обвезници САД очекују да им се улагања исплате, иако је то под великим знаком питања због спорог тока украјинске контраофанзиве.

Због тога, како примећује "1945", Американци губе стрпљење и све више их Украјина посећа на Вијетнам.

"Помоћ Украјини која мало тога може да постигне постаје све непопуларнија међу америчким народом. Историја показује да Американци не подржавају продужене ангажмане. То је било тачно са Вијетнамским ратом. Јавно мњење се окренуло против тог сукоба у лето 1966. Исто се догодило и са инвазијом на Ирак у лето 2004. године", подсећа "1945".

Износ који је до сад послат Кијеву по свему судећи је недовољан, а Бајденова администрација не планира да тражи додатна средства до следеће фискалне године.

"Бела кућа је прошле недеље затражила додатних 20 милијарди долара", кажу истраживачи Центра за стратешке и међународне студије ЦСИС Данијел Ф. Рунде и Меделајн Меклин.

Мајкл О'Хенлон са Института Брукингс поручује, међутим, да би то могло да се ради "заувек".

"Није економски неодрживо, али је вероватно политички неодрживо", додаје он.

Једна од највећих замерки Американаца који финансирају украјинске амбиције, јесте то што, ни упркос оволиким износима, Украјина до сада није била у стању да оствари значајне добитке својом контраофанзивом. 

"Украјинска стратегија да следи совјетске обрасце размишљања који настоје да минимизирају ривалство равномерном дистрибуцијом ресурса међу војним командама уместо гомилањем снага у потрази за једним циљем изазива запрепашћење", објавио је "Њујорк тајмс" прошле недеље, а подсећа "1945".

image