Свет

ЕУ спрема још две милијарде евра за војну помоћ Украјини

Одлука о повећању фонда за војну помоћ Украјини могла би да буде донета већ наредне недеље
ЕУ спрема још две милијарде евра за војну помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Laurel Chor

Државе чланице Европске уније планирају да повећају фонд за војну помоћ Украјини за најмање две милијарде евра, до чега би могло да дође већ следеће недеље, преноси "Блумберг".

Европски механизам за мир, који тренутно има горњу границу од шест милијарди евра, надокнађује трошкове европским државама које шаљу оружје Украјини, али служи и као подршка другим државама које нису чланице тог блока. Више од половине новца из овог фонда предвиђено је за војну помоћ Украјини и државама чланицама ЕУ којима је потребна подршка.

Министри спољних послова држава чланица ЕУ могли би да одобре додатне две милијарде евра за овај механизам већ следеће недеље, када се буду састали у Бриселу 12. децембра, сазнаје амерички портал из поверљивих извора.

Уколико одлука не буде донета на том састанку, лидери ЕУ би могли да наставе дискусију на ту тему у неком другом термину током исте недеље.

За доношење ове одлуке потребан је консензус свих држава чланица, а Европски механизам за мир могао би да буде допуњен са још новца у будућности, тврде извори "Блумберга".

Европска унија је од фебруара до октобра ове године послала око 2,5 милијарди евра војне помоћи Украјини, према подацима Америчког института за мир.

Подсећамо, амерички законодавци постигли су компромис у вези са Законом о националној одбрани (НДАА), сагласивши се да издвоје 45 милијарди долара више за укупну војну потрошњу у 2023, него што је председник Џозеф Бајден тражио, као и више одредби за нову "безбедносну помоћ" Украјини и повећану сарадњу са Тајваном.

image
VV inauguration
banner