Магазин

Слатко или слано: Шта омиљени омиљени укус говори о вама, према науци

Да ли пре бирате чоколаду или чипс? Волите више слатко или слано? Одговори на ова питања могу открити доста тога о личности, кажу научници.
Слатко или слано: Шта омиљени омиљени укус говори о вама, према науци© Lisa Fotios/pexels

Укус, текстура јела и ситост су нераскидиво повезани са центрима за задовољство у мозгу, а особине личности се могу довести у везу са различитим грицкалицама, говори неколико научних студија.

Импулсивни људи жуде за сланом храном

Ако имате потребу за сланом храном попут переца, чипса или кикирикија, можда сте импулсивна особа која тражи нова искуства. То је добра вест, али постоји и она лоша јер такве особе могу бити склонији да ризикују и губе живце, говори истраживање из 2008. године. Откривене су занимљиве везе у смислу темпераментне личности и преференција укуса: "На пример, испитаници који траже новине у животу показали су снажну склоност према сланим укусима", наводи се у студији, а пише Дејли мејл.

Љубитељи зачина и љубитељи меса су забавни

Склоност зачињеној храни може упућивати на личности која тражи узбуђење. Занимљиво, исто важи и оне које привлаче месне грицкалице, према једној јапанској студији.

Слатко пре него слано? Вероватно сте несигурни

Људи који жуде за чоколадом и слаткишима имају тенденцију да траже одобрење од других, а могу бити и авантуристички расположени, показало је истраживање из 2006.

Ако уживате у воћу, онда сте отворена књига

Особе који грицкају воће и поврће уместо брзе или прерађене хране имају тенденцију да буду отворенији за нова искуства, маштовитији, креативнији и проницљивији су, према истраживању из 2017. године: "Вероватно је да људи који су отворени за нова искуства и жуде за разноврсношћу имају такве ставове према храни - њихова личност их може учинити слободнијим да пробају ново воће и поврће", наглашава аутор студије професор Тамлин Конер.

Тамна чоколада и негативне особине

Афинитет према горким укусима повезан је са особинама такозване "тамне тријаде" које укључују самоопседнуте нарцисе, сплеткароше и психопате. Постоји веза између склоности ка храни и пићима горког укуса, као што је кафа, и одређених негативних особина личности, каже студија коју су спровели психолози са аустријског Универзитета у Инзбруку.

Особе које преферирају горке укусе чешће испољавају нарцистичке, садистичке и манипулативне тенденције, као и спремност да нанесу штету другима, сугеришу налази. Истраживачки тим је обавио интервјуе са укупно хиљаду учесника, укључујући студенте и појединце који служе затворску казну.

"Опште преференце горког укуса су се појавиле као снажан показатељ макијавелизма, психопатије, нарцизма и садизма", написали су аутори.

image