Свет

"Вашингтон пост": Америка се уморила од Украјине, позива Кијев да преговара са Москвом

Позадина гурања Украјинаца у преговоре је да Кијев осигура подршку других држава
"Вашингтон пост": Америка се уморила од Украјине, позива Кијев да преговара са Москвомwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Сједињене Америчке Државе приватно охрабрују Украјину да сигнализира отвореност за преговоре са Русијом, објавио је "Вашингтон пост" након што је Стејт департмент саопштио да Москва ескалира сукоб и да не жели озбиљно да се укључи у мировне преговоре.

Лист цитира неименоване изворе који тврде да захтев америчких званичника није да се гурне Украјина за преговарачки сто, већ да се прорачуна покушај да се осигура да Кијев задржи подршку других држава.

Амерички и украјински званичници су признали да је забрана разговора украјинског председника Владимира Зеленског са руским председником Владимиром Путином изазвала забринутост у деловима Европе, Африке и Латинске Америке, где се последице сукоба на цене хране и горива најоштрије осећају, наводи лист.

"Умор од Украјине је стварна ствар за неке од наших партнера", рекао је један неименовани амерички званичник.

Подсећамо, Зеленски је 4. октобра потписао декрет којим се могућност било каквих преговора Украјине са Путином проглашава формално "немогућом", али оставља отворена врата за разговоре са Русијом.

У САД, испитивања јавног мњења показују да подршка међу републиканцима - који ће скоро сигурно изаћи као победници међуизбора 8. новембра - слању војне помоћи Кијеву драстично опада.

Савет за националну безбедност Беле куће није имао одмах коментар о тачности извештаја.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је током посете Кијеву у петак да ће подршка Вашингтона Украјини остати "непоколебљива и непоколебљива" после избора за Конгрес.

Сједињене Америчке Државе су најавиле додатну војну помоћ Украјини у вредности од 400 милиона долара, укључујући модернизацију тенкова Т-72 из Чешке Републике и пројектила за ПВО "хок" који би могли да се користе против руских дронова и крстарећих ракета.

Нова помоћ је повећала износ америчке војне помоћи послате Кијеву на више од 18,2 милијарде долара од почетка специјалне војне операције.

Дипломата Александер Вершбоу, који је био амерички амбасадор у Русији и заменик генералног секретара НАТО, сматра да Сједињене Државе не смеју да буду потпуно пасивне када је реч о томе када и како ће се сукоб завршити, будући да је безбедност Европе један од приоритета Вашингтона.

"Ако услови постану повољнији за преговоре, мислим да администрација неће бити пасивна", рекао је Вершбоу. "Али на крају крајева, Украјинци су ти који се боре тако да морамо да пазимо да не доводимо у питање њихове одлуке."

Осим што су формално "забранили" преговоре, Украјинци су протеклих недеља све критичнији према Западу и "корисним идиотима" који служе интересима Кремља и позивају на преговоре.

Ако Русија победи, добићемо период хаоса: цветање тираније, ратова, геноцида, нуклеарних трка", рекао је у петак саветник украјинског председника Михаил Подољак. "Сваки 'уступци' Путину данас су договор са ђаволом. Неће вам се свидети његова цена."

Индијски премијер Нарендра Моди, који је покушао да одржи добре односе са Москвом и Кијевом, понудио је помоћ у мировним преговорима у разговору са Зеленским прошлог месеца. Украјински лидер га је одбио.

Зеленски му је рекао да Украјина неће водити никакве преговоре са Путином, али је поручио да је Украјина "посвећена мирном решењу кроз дијалог".

Упркос одбијању украјинских политичара да разговарају са Русијом и њиховом завету да ће се борити да поврате целу Украјину, амерички званичници верују да би Зеленски вероватно пристао на преговоре и на крају прихватио уступке, као што је сугерисао да би то урадио на почетку рата. Они верују да Кијев покушава да се учврсти на бојном пољу пре него што наступи зима, када би могао да се појави "прозор" за дипломатију.

Русија је покренула специјалну војну операцију у Украјини крајем фебруара. После релативно успешне контраофанзиве крајем августа, у Кијеву и на Западу су се пробудиле наде да би Украјинци могли да преокрену ситуацију у своју корист. 

Русија је одговорила интензивним нападима на инфраструктуру Украјине, де факто оставивши становништво без струје, воде и грејања и потиснувши кијевске снаге.

image