Свет

Руски хакери у акцији: Намамили Украјинце преко огласа за БМВ

У покушају да провале у рачунаре, хакери познати као АПТ29 или "Удобни медвед", пресрели су мејл и послали га на најмање 22 од отприлике 80 страних мисија у Кијеву
Руски хакери у акцији: Намамили Украјинце преко огласа за БМВGetty © Jens Schlueter

Хакери за које се сумња да раде за руску обавештајну агенцију намамили су  десетине дипломата запослених у различитим амбасадама у Украјини и то лажним огласом за половни аутомобил БМВ.

Опсежна шпијунска активност започела је безазлено, када је пољски дипломата имејлом колеги послао легитиман оглас разним амбасадама у којем је рекламирао продају половног возила марке БМВ серије 5 који се продаје у у главном украјинском граду Кијеву.

Потом је почела права хакерска акција, пише Ројтерс.

У покушају да провале у рачунаре, хакери познати као АПТ29 или "Удобни медвед", пресрели су мејл и послали га на најмање 22 од отприлике 80 страних мисија у Кијеву.

У послатом мејлу се налазио идентичан оглас за продају половног БМВ-а, само је овог пута био заражен вирусом.

Пољски дипломата, који је одбио да буде идентификован, позивајући се на безбедносне проблеме, потврдио је своју улогу у дигиталном упаду, због кога је интервенисала фирма за сајбер безбедност.

Испоставило се да су руски хакери у својој лажној верзији огласа навели да продају БМВ пољског дипломате по нижој цени, за 7.500 евра, покушавајући да подстакну више људи да преузму злонамерни софтвер који би им омогућио даљински приступ њиховим уређајима.

Дипломата је рекао да је цена изгледала "привлачно".

"Када сам проверио, схватио сам да говоре о нешто нижој цени", рекао је дипломата Ројтерсу.

"Овај хакерски напад запањујући је по свом обиму. У питању су тајне операције напредне, сталне претње", наводи се у извештају, у коме се додаје да се акроним АПТ користи за групу сајбер шпијуна иза којих,како наводе, стоји држава Русија.

У априлу су пољске контраобавештајне и службе за сајбер безбедност упозориле да је иста група спровела "широко распрострањену обавештајну кампању" против држава чланица НАТО, Европске уније и Африке.

image