Свет

"Тајмс": Американци сменили британског министра одбране?

Бен Волас је изазвао дипломатски инцидент са Вашингтоном током својих последњих недеља на функцији, откривају извори за британски лист
"Тајмс": Американци сменили британског министра одбране?Getty © Sean Gallup/Getty Images

Бивши министар одбране Велике Британије Бен Волас оптужен је за изазивање дипломатског инцидента са владом САД након што је запретио да ће отказати наруџбину америчких војних хеликоптера за британске специјалне снаге.

Волас је свом америчком колеги Лојду Остину у писму послатом 10. августа запретио да разматра раскидање споразума о куповини 14 "боингових" хеликоптера "чинук Х-47" дугог домета пре него што је Влада у Лондону донела одлуку о том питању, пише "Сандеј Тајмс", позивајући се на изворе.

У расправу су били уплетени и британски и амерички амбасадор, а кабинет британског премијера био је приморан да интервенише како би смањио тензије, додаје британски лист.

"Тајмс" пише да се инцидент одвијао након што је Вашингтон наводно одбио да подржи Воласову кандидатуру за следећег генералног секретара НАТО-а, иако су извори медија инсистирали да та два проблема нису повезана.

Папрена цена америчких хеликоптера

Како наводе извори, Волас је током своје последње недеље на функцији почео да сумња у исправност уговора о куповини хеликоптера за које су САД оцениле да ће побољшати капацитете британске војске, као и њену способност да допринесе заједничким операцијама са САД и другим НАТО партнерима.

Подсетимо, Бен Волас је званично поднео оставку прошлог четвртка, а "Тајмс" је писао да Волас разматра одлазак из политике средином јула.

Волас је наводно предложио отказивање поруџбине у оквиру смањења трошкова Министарства одбране.

Извори блиски Воласу кажу да је он покушао да откаже пројекат током последње ревизије потрошње, али су га сарадници убедили да би одлагање куповине довело до уштеде од скоро 200 милиона фунти. У међувремену су трошкови нарасли за отприлике 500 милиона, и укупно износе око 2,3 милијарде фунти. 

Како пише британски лист, Волас је тврдио да би за тих 500 милиона фунти могао да купи два "ербасова" транспортна авиона "А400М атлас". 

Поред тога што само један сат лета британске флоте "чинука" кошта 14.000 фунти, један извор додаје да је питање јесте ли спорна поруџбина уопште потребна британској војсци. 

Извор близак Воласу рекао је да Британија већ има највећу флоту тешких теретних хеликоптера у Европи и да би боље било уложити у помоћне хеликоптере средњих преносних капацитета који би се производили у Британији, и који су јефтинији за вожњу.

Такође постоји забринутост да Британија мањка у системима комуникације, сателитској технологији и транспортним капацитетима за спровођење операција специјалних снага са "чинуцима", додају извори.

Американци забринути

Воласова иницијатива је наишла на негодовање многих британских званичника, од којих ју је један описао као "луду". Други извор за "Тајмс" каже да су неки протумачили Воласове акције као покушај да "разбесни Американце."

Амерички амбасадор у Великој Британији Керен Пирс реаговала је на наводни дипломатски скандал у настајању, упозоривши кабинет премијера Ришија Сунака да би отказивање споразума била лоша идеја.

Британски званичници су се наводно трудили да смире своје америчке колеге, рекавши им да ће тензије бити спуштене када Волас напусти владу.

Инцидент долази након што је амерички председник Џозеф Бајден одбио да подржи Воласову кандидатуру да наследи дугогодишњег генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Према извештају "Дејли телеграфа" из јула, Волас, који је некада важио за фаворита за ту позицију, није успео да обезбеди подршку Вашингтона, јер је Велика Британија најавила коалицију која ће помоћи Украјини да набави борбене авионе "Ф-16" без претходног консултовања са САД.

Извор "Тајмса" категорички је одбацио "патетичне" спекулације да су Воласови покушаји да откаже споразум о куповини хеликоптера повезани са његовим НАТО амбицијама. Један извор је ипак напоменуо да је Волас "дубоко разочаран" што су његове тежње да наследи Столтенберга пропале, за шта је наводно окривио Белу кућу.

image