Свет

"Политико": Да ли је нови британски министар одбране добар за Украјину?

Биће тешко заменити Воласову посвећеност циљевима Кијева, па Гранта Шапса чека тежак задатак
"Политико": Да ли је нови британски министар одбране добар за Украјину?© Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Наследник Бена Воласа на месту министра одбране Уједињеног Краљевства Грант Шапс нашао се у позицији у којој мора да покаже да је подједнако чврст у подршци Украјини попут свог претходника, констатује "Политико" који ипак додаје да Шапсова блиска оданост Ришију Сунаку и његова опсежна сарадња са Украјином сигнализирају да ће континуитет бити очуван.

"Шапс се активно заинтересовао за сукоб у Украјини и своје претходне улоге у енергетици и пословању означио је као веома окренуте ка иностранству. То ће умирити наше савезнике", верује шефица спољне политике у "Полиси ексчејнџ" тинк-тенку.

Док Шапс преузима узде у Министарству одбране, мораће, како наводи "Политико", да покаже агилност и памет не би ли изашао из "дуге сенке" свог претходника који је уз бившег премијера Бориса Џонсона стекао имиџ непоколебљивог поборника украјинског циља.

Посланик Торијеваца Марк Франсоа изнео је, међутим, сумње неких посланика, истичући за ГБ Њуз, да ће бити тешко следити Воласов пут, и да ће то бити "веома стрма крива учења за Гранта Шапса".

Други ипак верују да ће новог министра допуњавати министарски тим у коме су тројица војних ветерана.

"Његова способност да управља великим одељењем је упитна", тврди ипак научни сарадник за европску безбедност у одбрамбеном истраживачком центру РУСИ Ед Арнолд.

Савезници, наводи "Политико", верују да је овај релативни новајлија на светској сцени ипак добро квалификован да уђе у Воласове ципеле.

Бивши помоћник британске владе који је радио са Шапсом каже да он "стварно дубоко саосећа са Украјином", истичући да је у последњих годину дана угостио избегличку породицу у свом дому и да су његови преци Јевреји дошли у Велику Британију из источне Европе, па је "дакле, он осетљив на ту регију".

Као секретар за транспорт под Џонсоновом владом, Шапс је био укључен у разговоре о подршци украјинској инфраструктури од ране фазе специјалне војне операције.

Сарадња са Кијевом продубила се у његовој последњој улози министра енергетике, која га је одвела у прву званичну посету украјинској престоници прошле недеље.

Џејсон Макартни, секретар свестраначке групе Доњег дома за Украјину, којом је раније председавао Шапс, поздравио је "мудро именовање" и похвалио Шапсово "знање и посвећеност украјинском народу".

Разлике између новог министра одбране и његовог претходника могле би се чак показати као предност, каже Гастон из "Полиси ексчејнџа".

Она је сугерисала да је Воласов ласерски фокус ​​​​на сукобу у Украјини "понекад остављао утисак да је мање заинтересован" за друге велике пројекте као што је војни пакт АУКУС са Аустралијом и САД - "а биће доста очију у Канбери и Вашингтону које ће гледати да ли ће Шапс повећати амбиције владе по овом питању".

Неки посланици Торијеваца ипак већ доводе у питање Шапсову способност да се суочи са Трезором док буде тражио додатни новац за оружане снаге.

У разговору за "Политико", председник комитета за одбрану Доњег дома Тобијас Елвуд нагласио је да "морамо да се одмакнемо од садашњег мирнодопског буџета од два процента БДП-а за одбрану јер то је оно што ће нам омогућити да се ослонимо на безбедност у Европи".

Аналитичар Арнолд, међутим каже, да Торијевци на овом плану не би требало да много очекују од Шапса, јер су кључне одлуке о буџету већ донете, а дугоочекивано ажурирање стратегије одбране и спољне политике Уједињеног Краљевства већ је припремљено. 

image