Свет

Јесте ли спремни, децо: Историја једнооких политичара, од антике до капетана Шолца

Немачки канцелар је "добро расположен, али изгледа мало полупано", рекао је новинарима његов портпарол
Јесте ли спремни, децо: Историја једнооких политичара, од антике до капетана Шолцаwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Немачка владајућа коалиција плови од буре до олује, а њен капетан све више личи на гусара, пише бриселски "Политико".

Након спортске повреде због које је у понедељак имао модрице на лицу, немачки канцелар Олаф Шолц је објавио своју слику на "Икс" (бивши "Твитер") са црним повезом на десном оку. Инцидент је приморао канцелара, који се тренутно бори да своју посвађану коалициону владу одржи на окупу, да откаже планирани наступ у оквиру изборне кампање. 

Шолц је "добро расположен, али изгледа мало полупано", рекао је новинарима његов портпарол додајући да ће политичар морати да носи повез на оку још недељу или две. 

"Политико" се, "желећи немачком канцелару брз опоравак", осврнуо на "једнооке политичаре кроз историју".

Филип II

Отац Александра Великог Филип II је око 354. пре Христа, освајајући град Метон који је контролисала Атина, стрелом погођен у десно око које је наводно морало да буде хируршки одстрањено. Скелетни остаци пронађени у једној гробници у Грчкој, а за које се сматра да припадају Филипу II потврђују повреду ока.

Моше Дајан

Израелски политичар и бивши министар одбране Моше Дајан изгубио је око током борбе против Вишијевске Француске у Сирији за време Другог светског рата 1941. године. Он је пратио операцију са крова, када је француски метак погодио његов двоглед. Срча и крхотине метала су му толико повредиле око да није могао да носи ни стаклено. Уместо тога постао је познат по свом легендарном заштитном знаку — повезу за очи — који је 2005. године продат на "Ибеју" за 75.000 долара. Дајан је био министар одбране Израела у Шестодневном рату 1967. и Јом Кипурском рату 1973. године.

Жан-Мари Ле Пен

Оснивач крајње десничарске партије Национални фронт (сада Национални савез) у Француској изгубио је лево око 1965. године док је постављао шатор на догађају првог француског председничког кандидата крајње деснице Жан-Луја Тиксије-Вињанкура. Ле Пен је носио повез све док почетком 1980-их није ставио стаклено око. Повез је био препознатљив део почетка његове политичке каријере, док је покушавао да се представи као "политички пират" или антиестаблишмент кандидат.

Хорејшио Нелсон

"Зажмурити на нешто", односно на енглеском "окренути слепо око" изрека је за коју је заслужан Хорејшио Нелсон, официр британске Краљевске морнарице познат по неколико британских победа у биткама против револуционарне Француске и Наполеона.

Током заузимања Корзике 1794. године, крхотине су улетеле у Нелсоново око и како рана није правилно третирана учинили га делимично слепим.

Током битке код Копенхагена 1801. године, Хајд Паркер, који је командовао британским снагама, наредио му је да повуче своје трупе. Нелсон се уместо тога претварао да не види Паркерове сигнале тако што је ставио наочаре на слепо око.

image