Свет

Багером на Кинески зид: Пробили рупу у светској баштини

Две особе осумњичене су да су неповратно уништиле споменик светске баштине, рекли су званичници
Багером на Кинески зид: Пробили рупу у светској баштиниGetty © Tasos Katopodis / Stringer

Две особе су ухапшене под оптужбом да су оштетиле део Кинеског зида, преносе локални медији позивајући се на Биро за културне реликвије Шансија.

Према речима званичника, 38-годишњи мушкарац и 55-годишња жена радили су на грађевинском пројекту у близини и користили су багер да прошире рупу у зиду како би отворили пречицу. Осумњичени су нанели "неповратну штету интегритету" Унескове светске баштине, рекли су званичници.

Један од најпрепознатљивијих симбола Кине и популарна туристичка атракција, зид опремљен осматрачницама простире се на више од 20.000 километара широм северног дела земље.

Верује се да је његова изградња почела пре више од 2.000 година као одбрамбена линија од номадских племена. Од тада је више пута обнављан, а постојећи делови зида углавном датирају из династије Минг (1368-1644).

Према извештају "Глобал тајмса" из 2016. године, само 6.259 километара, или мање од 10 одсто зида из Минг ере, било је добро очувано, пошто се структура распадала због природних и људских фактора.

У провинцији Шанси, зид је био жртва "распрострањеније" крађе цигле, посебно 1970-их, када су мештани ископавали цигле и касније их користили за изградњу кућа и других објеката, пише "Глобал тајмс".

image
VV inauguration
banner