Свет

И даље у игри: Кина пронашла начин да заобиђе америчка технолошка ограничења

"Хуавеј", који је годинама под америчким санкцијама, представио је нови модел телефона током посете министарке Ђине Рејмондо Пекингу
И даље у игри: Кина пронашла начин да заобиђе америчка технолошка ограничењаGetty © Getty Images / Stringer

Док је министарка трговине САД Ђина Рејмондо била у посети Кини раније ове недеље, кинески паметни телефон морскозелене боје појавио се у продаји и изазвао забринутост у Вашингтону да америчке санкције нису успеле да спрече Кину да направи кључни технолошки напредак.

Нови паметни телефон компаније "Хуавеј" – "мејт 60 про" показао је да су упозорења америчких произвођача чипова да санкције неће зауставити Кину, али ће је подстаћи да удвостручи напоре за изградњу алтернатива америчкој технологији била тачна, пише "Вашингтон пост".

"Мејт 60 про" има напредни чип који је дизајниран и произведен у Кини упркос тешким контролама извоза САД које имају за циљ да спрече Кину да технолошки напредује. Те санкције је прво увела Трампова администрација и настављене су под председником Џозефом Бајденом.

Чак је и тајминг премијере телефона био чин пркоса, а кинески државни медији објавили су да је то показало САД да је трговински рат био "неуспешан".

Пол Триоло из компаније за пословно саветовање "Олбрајт Стоунбриџ" из Вашингтона назвао је нови телефон "великим ударцем за све бивше добављаче технологије 'Хуавеја', углавном америчке компаније".

"Главни геополитички значај био је показати да је могуће потпуно дизајнирати без америчке технологије и даље производити артикал који можда није тако добар као најновији западни модели, али је и даље прилично способан", рекао је Триоло.

Колико је моћан нови дизајн чипа остаје отворено питање. "Хуавеј" телефон рекламира као апарат који ће правити напредак у "сателитским комуникацијама".

Званични кинески емитер Си-Џи-Ти-Ен назвао је телефон "првим процесором вишег ранга" од увођења америчких санкција и додао да је чип који садржи произвела компанија СМИЦ, делимично у власништву кинеске владе.

"Вашингтон пост" позива се на изворе који тврде да "мејт 60 про" има 5Г чип. Тестови брзине које су рани купци телефона објавили на друштвеним мрежама сугеришу да су његове перформансе сличне врхунским 5Г телефонима. У јулу је Ројтерс известио о скором повратку "Хуавеја" на тржиште 5Г телефона, позивајући се на три компаније за истраживање технологије.

"Никеи Ејжа" преноси, позивајући се на изворе, да ће СМИЦ користити оно што је познато као "7-нанометарски процес" да направи чипове за "Хуавеј", што је најнапреднији ниво у Кини. Ајфони користе процес од четири нанометра. Нанометар је мера величине чипа, што је мање нанометара у процесу, то боље, објашњава "Вашингтон пост".

Циљ санкција САД био је да успоре напредак Кине у новим областима као што су вештачка интелигенција и велики подаци тако што ће јој укинути могућност куповине или изградње напредних полупроводника, који су мозак ових система. Откривање домаћег чипа од седам нанометара сугерише да се то није догодило.

Стручњаци из индустрије упозоравају да је још прерано говорити о томе колико ће кинеске операције производње чипова постати конкурентне. Али јасно је да је Кина и даље у игри.

"Ово показује да кинеске компаније попут 'Хуавеја' још увек имају довољно могућности за иновације", рекао је Крис Милер, професор на Универзитету Тафтс. "Мислим да ће то вероватно интензивирати дебату у Вашингтону о томе да ли треба пооштрити ограничења."

image