Свет

Кинези исмевају Америку због ТикТока: Највећа сила, а боји се апликације

Влада САД је злоупотребила државну моћ како би потиснула компаније других држава, рекла је Мао Нинг
Кинези исмевају Америку због ТикТока: Највећа сила, а боји се апликацијеwww.globallookpress.com © Jon Olav Nesvold/Keystone Press Agency

Забрана владе САД да се користи популарна апликација ТикТок на уређајима савезних агенција те државе, открива све несигурности Вашингтона и представља злоупотребу државне моћи, изјавила је данас портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

"Влада САД је превише проширила концепт националне безбедности и злоупотребила државну моћ како би потиснула компаније других држава. Колико је САД, највећа светска суперсила, несигурна у себе када се боји апликације коју обожавају млади", рекла је Мао.

Америчке савезне агенције треба да осигурају да на њиховим уређајима више не буде инсталирана апликација ТикТок, а за то имају рок од 30 дана, објавила је синоћ Канцеларија за управљање и буџет Беле куће.

Амерички чланови Конгреса сматрају апликацију, чији је власник кинеска фирма "Бајт денс", претњом за националну безбедност и забранили су њену употребу на уређајима својих запослених крајем децембра.

Са више од милијарду активних корисника на свету, ТикТок је на шестом месту највише коришћених друштвених платформи, према последњем извештају "Ви ар сошал" која прати развој дигиталног сектора, објављеном у јануару.

Популарну апликацију за дељење кратких видео клипова користи две трећине америчких тинејџера али се Вашингтон боји да би Кина могла користити своја законска и регулаторна овлашћења да добије приватне корисничке податке или да пласира садржај који фаворизује Пекинг.

Забрана америчке савезне владе уследила је неколико дана после сличне одлуке Европске комисије која је забранила апликацију ТикТок свом особљу да би "заштитила" институцију.

Влада Канаде је такође објавила јуче да ће забранити ТикТок на мобилним уређајима које даје свом особљу, наводећи "неприхватљив ниво ризика" за приватност и безбедност.

Европски парламент увео забрану за телефоне

Европски парламент одлучио је да, такође из безбедносних разлога, да забрани кинеску ТикТок апликацију на телефонима запослених, изјавио је данас неименовани званичник ЕУ.

Забрана ће се односити и на приватне уређаје са мејл адресом парламента и другим мрежама инсталираним на њима, рекао је званичник ЕУ и додао да се ускоро очекује објављивање одлуке, пренео је Ројтерс.

Европска комисија и Савет ЕУ прошле недеље су забранили коришћење апликације ТикТок на телефонима запослених, наглашавајући све већу забринутост да би кинеска влада могла да користи ту апликацију за прикупљање података корисника и из безбедносних разлога, јер је власник кинеска компанија, чији су алгоритми пратили рад одређених новинара на ТикТок платформи.

Са друге стране, Кина већ дуже време на снази има забрану страних друштвених платформи и апликација за размену порука, Јутјуб, Твитер, Фејсбук и Инстаграм.

image