Свет

Прича о "Хуавеју": Радничко самоуправљање у гиганту који пробија санкције САД

"Хуавеј" се истакао као симбол кинеске технолошке умешности, али и успешан пример модела самоуправљања
Прича о "Хуавеју": Радничко самоуправљање у гиганту који пробија санкције САДGetty © Sean Gallup/Getty Images

Деби најновијег "Хуавеј" мобилног телефона "мејт 60 про" прошле недеље на Западу је протумачен као знак да америчке санкције кинеском технолошком комплексу не функционишу, а чињеница да је телефон са напредним чипом у потпуности дизајнираним и произведеним у Кини представљен у тренутку посете министарке трговине САД била је само шлаг на торти.

Санкције које су започете под Трамповом, а настављене под Бајденовом администрацијом имале су за циљ да спутају напредак Кине у новим областима као што су вештачка интелигенција и подаци великог обима ("big data") тако што би ограничиле кинеским компанијама могућност куповине или изградње напредних полупроводника, који су основа ових технологија.

Откривање домаћег чипа од седам нанометара сугерише да се то није догодило, сложили су се западни медији.

У тренутку "Хуавејевог" тријумфа над америчким санкцијама, кинеска компанија објавила је транскрипт говора који је њен оснивач Рен Женгфеј одржао крајем јуна, а у којем позива своје "чедо" да не заборави шта је тај тријумф и омогућило.

"'Хуавеј' ће спасити таленти, а не амерички долари", рекао је Рен, истакавши да ће се ова компанија трудити да постане глобални првак у одабраним технолошким аспектима, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

"Сматрам да материјална награда није толико важна", рекао је он, истакавши да је "најбитније да (радник) пронађе позицију за коју гаји страст... Ако може да ради на нечему што га занима, неће се кајати."

Поред тога што је духовни вођа компаније, Рен се такође налази на позицији извршног директора, иако се руковањем компанијом бави управни одбор.

Његова ћерка Сабрина Менг Ванџоу која је претходно провела скоро три године у кућном притвору у Канади усред америчких оптужби да је обманула банку "ХСБЦ холдинг" о свом пословању у Ирану, служи као ротирајући председник од априла до септембра. Оптужбе против ње су одбачене у децембру претходне године.

Симбол кинеског напретка — и успешног самоуправљања

Кинески лист наводи да је "Хуавеј" постао симбол кинеске технолошке умешности, али и шампион у напорима те земље за постизањем самосталности. У исто време, кинески технолошки гигант служи као показатељ да модел самоуправљања и те како може функционисати, будући да је "Хуавеј" у поседу — сопствених радника.

"Нико ко није запослен у 'Хуавеју' не може поседовати акције" фирме, наводи се на сајту кинеског технолошког гиганта и додаје да чак и оснивач Рен Женгфеј поседује свега 1,14 одсто удела у власништву.

"Власништво запослених је кључно за наш брзи раст. Током година, служило је као подстицај нашим верним радницима и помогло да привучемо талентоване људе. За разлику од многих јавних компанија, 'Хуавејеве' одлуке не заснивају се на потреби за кварталним приносима и годишњим дивидендама", додаје се на сајту.

"Саут Чајна морнинг пост" подсећа да је Рен покренуо програм за проналажење талената убрзо након што је "Хуавеј" први пут санкционисан 2019. године, којим је додељен приоритет запошљавању добитника врхунских истраживачких признања и кандидата чије је истраживање дало "опипљиве и утицајне" резултате.

Кинески лист напомиње да 54, 8 одсто од 207.000 запослених у "Хуавеју" широм света чине истраживачи.

image