Свет

Расте број жртава земљотреса у Мароку: Више од 2.000 погинулих, 1.400 повређених критично

Највише штете и погинулих има у тешко доступним планинским областима
Расте број жртава земљотреса у Мароку: Више од 2.000 погинулих, 1.400 повређених критично© Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Још увек се броје жртве разорног земљотреса који је погодио Мароко, најснажнијег у овој земљи у последњих 120 година. Према последњим подацима мароканског Министарства унутрашњих послова страдало је 2.012 људи, док се број повређених повећао се на 2.059, од којих је 1.404 у критичном стању.

Већина страдалих живот је изгубила у Маракешу и пет области близу епицентра земљотреса, саопштили су марокнаски званичници.

Мароко је прогласио тродневну националну жалост након разорног земљотреса.
Националне заставе биће спуштене на пола копља током целог периода
жалости, навела је у саопштењу краљевска палата, а пренела је агенција АП.

Оружане снаге распоредиће спасилачке тимове да би погођеним подручјима обезбедили воду за пиће, храну, шаторе и ћебад, наводи се у саопштењу.

Највише штете и погинулих има у тешко доступним планинским областима, а повређени су пребачени у болнице на лечење.

Земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале догодио се у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша. 

Бројни светски лидери понудили су Мароку помоћ у санирању последица земљотреса и потрази за преживелима, док је ривалски Алжир, који је затворио свој ваздушни простор након што су две земље заоштриле дипломатске односе 2021. године, понудио да отвори ваздушни простор за хуманитарну помоћ и летове за медицинску евакуацију за и из Марока.

image