Свет

Јапанска војска набавља дронове камиказе

Министарство Јапана разрадило опсежан план не би ли некако успело да ојача одбрану удаљених острва
Јапанска војска набавља дронове камиказе© unsplash

Министарство одбране Јапана планира да користи дронове како би ојачало одбрану удаљених острва. Дронови би повећали моћ одвраћања јапанске војске и служили за "самоубилачке" нападе у случају напада на удаљена јапанска острва.

Јапански архипелаг, према прорачунима власти земље, састоји се од 6.852 острва, од којих Кјушу,Хокаидо,Хоншу и Широку чине 97% површине државе, пише "Џапан тајм".

Министарство одбране ће користити дронове америчке и израелске производње, а планира и домаћу производњу.

Министарство је укључило средства за распоређивање беспилотних летелица у свој буџетски захтев за фискалну 2023, која у Јапану траје од 1. априла 2023. до 31. марта 2024. Планира се да се неколико стотина беспилотних летелица распореди од фискалне 2025.

У међувремену, уводи се активно распоређивање дронова за различите намене у три кључна документа о националној безбедности, који би требало да буду ажурирани током ове године.

Јапанска обалска стража, која обавља и дужности пограничних служби, већ користи беспилотне летилице "Си гардијан емку-9Б" за патролирање у водама близу јапанског копна

Јапан, савезник САД, страхује од војне моћи суседних Северне Кореје, Кине и Русије.

Кина је извела велике војне вежбе око Тајвана, после посете председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси овом острву почетком августа. Реагујући на потоњу посету Пелосијеве Јужној Кореји, Северна Кореја је испалила балистичку ракету преко Јапана у Тихи океан - довољно далеко да погоди америчко острво Гуам.

Русија је предводила мултилатералну војну вежбу Восток 2022 од 1. до 7. септембра у Јапанском и Охотском мору. Восток 2022 је једна од највећих вежби од краја Хладног рата, у којој је учествовало 50.000 војника из 13 земаља, укључујући Кину и Индију. У вежбама је било распоређено 140 авиона и 60 ратних бродова. Вежбама је присуствовала и 31 држава посматрач, укључујући и представнике ШОС-а.

image