Свет

Јапан склапа војни пакт с Великом Британијом

Алијанса Лондона и Токија као одговор на растуће претње из Кине
Јапан склапа војни пакт с Великом Британијомwww.globallookpress.com © U.S. Marine Corps

Јапан и Велика Британија треба да потпишу велики одбрамбени пакт у децембру који ће омогућити двема земљама да унапреде сарадњу са САД у Индо-пацифичком региону, а у светлу растућих претњи из Кине, пише "Фајненшел тајмс".

Државе ће потписати Споразум о реципрочном приступу (РАА), сличан документу који је Јапан потписао са Аустралијом у јануару, а који представља још један знак да Токио успоставља дубље одбрамбене везе са савезницима и партнерима како би се припремио за могућност рата с Кином око Тајвана.

Пакт ће олакшати заједничке вежбе и логистичку сарадњу међу државама. Такође, поставиће правни оквир за поједностављење бирократске процедуре за улазак трупа једне земље у другу.

"Споразум о реципрочном приступу између Јапана и Уједињеног Краљевства олакшаће двема странама да вежбају и делују заједно, што ће омогућити британским оружаним снагама да се лакше распореде у Индо-пацифичком региону", изјавио је азијски стручњак за безбедност из Америкен ентерпрајз института Зек Купер, а пренео "Фајненшел тајмс".

"Ово је вероватно реакција на растући притисак Кине, али и на све већу забринутост на тему поузданости САД", додао је Купер.

Јапан и Велика Британија започели су преговоре о РАА у мају када се премијер Фумио Кишида састао са својим тадашњим британским колегом Борисом Џонсоном у Лондону. Очекује се да ће у децембру ове две земље открити и детаље партнерства за заједнички развој свог следећег борбеног авиона.

Бивши званичник Пентагона Кристофер Џонстон рекао је да ће РАА представљати "важан корак", али да ће практични утицај ове алијансе бити мали јер је војна интеракција између Јапана и Уједињеног Краљевства скромног обима.

Јапан је у прелиминарној фази разматрања сличног пакта с Филипинима, што је за Џонстона много значајније.

"Дубља сарадња у области одбране између Токија и Маниле послала би поруку Кини да се мрежа америчких савеза у региону усложњава. САД уједно покушавају да прошире приступ базама на Филипинима, које би биле стратешки важна локација у случају рата око Тајвана", закључује Џонстон.

image