Свет

УН ускоро поново са Москвом, Кијевом и Анкаром о Споразуму о житу

Дијалог Лаврова, Зеленског, Ердогана и Гутереша биће одржан следеће недеље
УН ускоро поново са Москвом, Кијевом и Анкаром о Споразуму о житуwww.globallookpress.com © Xie E

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да током следеће недеље планира да одржи разговор са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, председником Украјине Владимиром Зеленским и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Како преносе медији, главна тема биће Споразум о житу, који је престао да важи средином јула ове године. 

"Следеће недеље примићу председника Зеленског, председника Ердогана, министра Лаврова и питање Споразум о житу биће на столу", рекао је Гутереш. 

Следеће недеље, у периоду од 19. до 26. септембра, биће одржане седнице високог нивоа у оквиру Генералне скупштине Уједињених нација, а руску делегацију представљаће Сергеј Лавров.

Од како је средином јула Москва одлучила да не продужи своје учешће у Црноморској иницијативи, ситуација у Црном мору се захуктала, док поједини лидери настављају да позивају Русију да се врати споразуму. Ипак, Кремљ истиче и подсећа још једном да је Русија испунила све на шта се обавезала, док оно што је њој обећано није испуњено скоро годину дана, упркос упозорењима који су долазили из Русије. 

Од како је иницијатива стопирана, медијима круже натписи да су поједини актери на међународној сцени покушали да нађу алтернативу Споразуму, да заобиђу Русију или да успоставе други договор.

Међутим, Москва понавља да ће бити спремна да се врати већ раније постигнутом житном споразуму, чим буде видела доказе да је све оно што јој је обећано испуњено. 

image