Свет

Ердоган позвао Запад да испуни обећања у вези са Споразумом о житу

Нико не сме да се односи лакомислено према извозу руског ђубрива, истиче лидер Турске
Ердоган позвао Запад да испуни обећања у вези са Споразумом о житу© Tanjug/AP Photo/Seth Perlman, File

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позива западне земље да уложе напоре и испуне своја обећања везана за Споразум о житу који је Москва напустила 18. јула, јер, како је рекао Путин - западне земље нису испуне своја обећања нити су то намеравале да учине.

Сви лидери које је Ердоган срео на маргинама самита Г20 у Индији су му се обратили са захтевом везаним за функционисање Црноморског житног коридора, поручио је Ердоган, преносе "РИА Новости".

Заједничка жеља свих лидера је да наставак Црноморске иницијативе, каже он и додаје да је на састанцима нарочито указивао на напоре Турске по овом питању, јер "озбиљност проблема и напори Анкаре морају бити познати и видљиви".

"Многе земље су свесне интензивне дипломатије коју Турска спроводи ради успостављања мира од првог тренутка сукоба. Међутим, у овој фази, западне земље такође морају да предузму акцију и испуне своја обећања", наводи турски лидер.

Према његовим речима, "западне земље, високо цене напоре Турске".

Неозбиљан однос по питању извоза руског ђубрива је недопустив, истиче Ердоган и тврди да наставља преговоре са руским колегом Владимиром Путином по овом питању.

"Не ради се само о житу, већ се ради и о залихама ђубрива. Питање ђубрива не треба олако схватати. Министар спољних послова Турске Хакан Фидан ће такође помно пратити ово питање и зато се надам да ћемо ове проблеме превазићи", истиче он.

Преговори турског председника са колегама на недавном самиту Г20 у Индији били су конструктивни, иако су за обнављање Споразума о житу потребни конкретнији кораци, оценио је раније данас за "РИА Новости" неименовани извор из администрације турског председника. 

image