Свет

Нема више и шаком и капом: Пентагон ће надзирати трошење америчке помоћи у Украјини

Извештај из октобра 2022. генералног инспектора америчког министарства одбране показао је да су током првих шест месеци рата тешко пратили огромне количине оружја, муниције и опреме достављене Кијеву
Нема више и шаком и капом: Пентагон ће надзирати трошење америчке помоћи у Украјини© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Реагујући на све већи притисак из редова републиканаца у вези с енормним донацијама кијевском режиму, Пентагонов надзорни орган одлучио је да оснује тим у Украјини чији ће задатак бити управо да надгледа како се користе америчка средстава уступљена зарад тамошње борбе против Русије.

Из америчког министарства одбране саопштили су да је виши представник САД већ почео да ради у Украјини крајем августа, док ће му се додатно особље придружити до краја септембра. Тим ће пратити токове новца Сједињених Држава из америчке амбасаде у Кијеву, пренео је Си-Ен-Ен.

Недавно је "Фокс њуз" објавио да је администрација председника САД Џозефа Бајдена потрошила више од 100 милијарди долара на помоћ Украјини од почетка руске Специјалне војне операције у фебруару 2022.

Поменути тим је основан након што је Бајден затражио од Конгреса додатне 24 милијарде долара за Кијев, а пошто су председник и други високи званичници обећали да ће помагати Украјину "колико год буде потребно".

Међутим, републиканци се све више супротстављају демократском руководству САД преиспитујући то зашто се милијарде долара троше на Украјину и тражећи већи надзор тих средстава.

Председавајући Представничком дому Кевин Макарти отворено не подржава, како је рекао, бланко чек за Украјину, док су се из Републиканске партије залагали за именовање специјалног инспектора за надгледање помоћи Украјини, позицију сличну коју су САД имале у Авганистану.

Пентагон је наводно побољшао надзор преноса оружја и опреме у Украјину преко аташеа за одбрану у Кијеву, али недовољно због ограниченог присуства САД у земљи.

Извештај (октобар 2022) генералног инспектора америчког министарства одбране, који је Си-Ен-Ен раније објавио, показао је да су током првих шест месеци рата тешко пратили огромне количине оружја, муниције и опреме достављене у Украјину. Тамошњи криминалци, борци добровољци и трговци оружјем покушали су да украду део оружја и опреме које је обезбедио Запад пре него што су га украјински обавештајци повратили.

image