Свет

Зашто су поплаве у либијском граду Дерни биле толико смртоносне?

Поплаве су најтеже погодиле Дерну, град од стотинак хиљада становника на истоку Либије, у ком локалне власти процењују да би број жртава могао да достигне и 20.000
Зашто су поплаве у либијском граду Дерни биле толико смртоносне?© Tanjug/AP Photo/Jamal Alkomaty

Делови источне Либије погођени су катастрофалним поплавама након што је медитеранска олуја Данијел дошла до обала те земље.

Иако није познато колико је тачно људи изгубило живот, процењује се да је реч о хиљадама, док је још хиљаде њих воде као нестали, пише британски "Гардијан".

Поплаве су најтеже погодиле Дерну, град од стотинак хиљада становника на истоку Либије, у ком локалне власти процењују да би број жртава могао да достигне и 20.000.

Зашто је Дерна најтеже погођена?

Дерна на се налази на ушћу реке Вади Дерне, која извире у планинама јужно од града, у Средоземно море. Реч је о сезонској реци, честој појави у том делу света, која тече само у кишним периодима.

Дерну су од потенцијалних поплава штитиле две бране, које се налазе десетак километара јужно од Дерне. Ипак, оне су се урушиле у недељу увече, што је ослободило огромне количине накупљене воде које су убрзо потопиле читав град.

Колапс брана у Либији указао је на изузетно лоше стање инфраструктуре у Либији, која се налази у дубокој политичкој кризи од рушења њеног дугогодишњег лидера Муамера Гадафија 2011. године.

Та земља богата нафтом и даље је подељена између две ривалске администрације: Једне на истоку и једне на западу, а сваку од њих подржавају различите милиције и стране владе.

Олуја Данијел протутњала је деловима Грчке, Бугарске и Турске недељу дана пре него што је дошла до Либије, а у тим земљама је однела 27 живота.

image