Свет

Мали, Буркина Фасо и Нигер стварају нови војни савез

Три пријатељске владе у Западној Африци формализују своју војну сарадњу
Мали, Буркина Фасо и Нигер стварају нови војни савез© Tanjug/AP Photo/Kilaye Bationo

Лидери Малија, Буркине Фасо и Нигера потписали су повељу којом се оснива савез држава Сахела, који за циљ има "стварање архитектуре колективне безбедности", објавио је председник прелазних власти Малија Асими Гоита на друштвеној мрежи Икс.

"Данас сам, заједно са шефовима држава Буркине Фасо и Нигера, потписао Повељу Липтако-Гурма којом се оснива Савез држава Сахела, са циљем креирања архитектуре колективне безбедности и међусобне помоћи, за добробит наших народа", написао је он, преносе "РИА Новости".

Гоита је на власт у Малију дошао након војног пуча у мају 2021. године, када су ухапшени прелазни председник те земље Ба Ндау и премијер Моктар Уане.

Актуелна влада у Буркини Фасо, које предводи капетан Ибрахим Траоре, дошла је на власт након војног удара у септембру 2022. године, када је срушена претходна војна хунта на чијем челу се налази пуковник Пол-Анри Сандаго Даимба.

И у Нигеру је на власти војна хунта, која је срушила дотадашњег председника Мохамеда Базума у пучу крајем јула 2023. године. 

image