Свет

Бербок: Немцима није јасно зашто помажемо Украјини

Европи је више него икад потребна подршка америчких пријатеља и партнера, истиче немачка министарка
Бербок: Немцима није јасно зашто помажемо УкрајиниGetty © Photo by Carsten Koall/Getty Images

За многе Немце разлози због којих би Берлин требало да подржи Кијев нису очигледни, истиче немачка министарка спољних послова Аналена Бербок у интервјуу за "Блумберг".

"Многи људи у САД се питају зашто је то важно кад је Украјина толико далеко од нас? То се не дешава само у Америци, већ и у Немачкој", наводи Бербокова.

Европи је, међутим, више него икад потребна подршка америчких пријатеља и партнера, додаје она и објашњава да је "свету неопходно показати да ће савезници стајати на страни Украјине колико год буде потребно".

Берлин је већ пружио обимну војну помоћ Кијеву, истакао је раније министар одбране Немачке Борис Писторијус коментаришући захтев градоначелника Кијева Виталија Кличка да се украјинским трупама испоруче ракете дугог домета "таурус".

Нешто раније, немачки канцелар Олаф Шолц објаснио је да његова земља не жури са ракетама "таурус", иако пружа знатну подршку Кијеву, како конфликт у Украјини не би прерастао у рат НАТО-а и Русије. А у Немачкој разматрају и да се ограничи домет тих ракета, пре него што оне буду испоручене Украјини, како би се осигурало да ће се користити "само за одбрану територије Украјине".

Домет ракета "таурус" износи 500 километара. Немачка није Кијеву до сада испоручила ракете тако великог домета, због чега је стручна заједница у Немачкој расправљала о томе да ли се ракете могу програмирати тако да се не могу користити за нападе по руској територији.

Како пише немачки "Шпигл", управо је то једно од питања које интересује Шолца, због чега су тренутно у току преговори са представницима војне индустрије.

image