Свет

Трамп: Америка иде дођавола, избори 2024. су последња шанса

Ми смо нација у озбиљном паду и мислим да то могу врло брзо да преокренем, поручио је бивши амерички председник
Трамп: Америка иде дођавола, избори 2024. су последња шанса© TANJUG/AP Photo/Charlie Neibergall

Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да Америка брзо пропада и да би његов реизбор дао земљи последњу шансу да преокрене ствари.

"Наша земља иде дођавола. Наша земља иде на доле", рекао је у интервјуу за сателитску радио станицу "СиријусХМ".

Америка има последњу шансу, што чини председничке изборе 2024. "најважнијим изборима које смо икада имали", тврди Трамп. 

Бивши лидер САД је признао да је исто рекао и за председничку трку 2016. године, али је инсистирао да ће гласање следеће године бити још важније.

"Нашој земљи иде лоше, она се уништава (под Бајденовом администрацијом). Ми смо нација у озбиљном паду и мислим да то могу врло брзо да преокренем", поручио је Трамп.

На питање шта мисли о оптужницама које су подигнуте против њега и колико је забринут да би могао да заврши иза решетака, Трамп одговара да има "одличан став" према томе. 

"То ме уопште не погађа, зато што се борим за земљу, за народ", поручио је водећи кандидат републиканаца.

Овај 77-годишњак је рекао да га добри резултати анкета уверавају да ће "победити на изборима без обзира шта се деси" јер људи знају да су оптужбе лажне.

Није ствар у годинама, већ у компетентности

Истраживање, које је у среду објавио Универзитет Квинипиак, показује да 62 одсто републиканских гласача жели да Трамп буде кандидат њихове странке 2024. Анкета је такође показала да Трамп тренутно заостаје за актуелним председником Џозефом Бајденом за само један одсто.

Трамп је поновио своју ранију тврдњу да не верује да ће се Бајден (80) поново кандидовати на изборима 2024. због очигледно лошег здравља.

"Гледао сам га јуче, није могао да састави две реченице, не може да прича. Није ствар у годинама, већ у компетентности", рекао је Трамп о Бајдену.

У августу је анкета "Волстрит џорнала" показала да 73 одсто америчких гласача сматра да је Бајден престар да би се кандидовао за други мандат, док га је само 36 одсто описало као ментално способног да испуни своје дужности.

Међутим, проблем за многе Американце су и Трампове године, јер он је само три године млађи од Бајдена. Истраживање које је радио Ен-Би-Си у јуну показало је да је 55 одсто испитаних забринуто за Трампово физичко и ментално здравље.

image