Економија

Шта ће резултати међуизбора значити за америчку економију?

Бајден је најавио додатне порезе нафтним компанијама, док су републиканци против повећања намета богатима
Шта ће резултати међуизбора значити за америчку економију?www.globallookpress.com © Dominick Sokotoff

Међуизбори се дешавају у тренутку када је америчка економија веома рањива и више се нико не пита да ли ће САД склизнути у рецесију, већ је само питање када ће се то десити, пише Си-Ен-Ен.

Расту геополитичке тензије, инфлација и каматне стопе, па су економске последице политичких одлука у центру пажње. Другачије речено, Американци ће на међуизборима бирати чланове Конгреса што није важно само због њихових политичких ставова, већ због тога што ће они одлучивати о економским питањима важним за обичног човека. 

Порези

Председник Џозеф Бајден је наговестио да би могао да уведе порез на неочекивани приход великим нафтним компанијама, након што су забележиле рекордне профите на високим ценама гаса. Мање је вероватно да би такав порез увели републиканци, а они се генерално и не залажу за повећање пореза богатима. 

"Шта међуизбори значе за тржишта? Ако републиканци добију Представнички дом, повећање пореза је готово немогуће", рекао је Дејвид Вагнер, менаџер у "Аптус Капитал Адвајзорс".

Шта је са смањењем пореза? Ако републиканци преузму контролу над Конгресом, биће тешко усвојити било каква озбиљнија смањења пореза без неке подршке демократа или председника Бајдена, што значи да ће све да се сведе на "пуно приче, а мало акције".

Горња граница дуга

Горња граница федералног дуга је последњи пут подигнута у децембру 2021. и вероватно ће морати поново да се подигне да би Америка могла да позајми новац потребан за функционисање владе и за несметано функционисање тржишта америчких трезора, у износу од отприлике 24 трилиона долара.

Изгледа као да се спрема сукоб између демократа и републиканаца, пише Си-Ен-Ен и објашњава: Републиканци у Представничком дому наговештавају да би могли да траже озбиљно смањење потрошње у замену за повећање горње границе дуга.

Ако власт на крају буде подељена и дође до кохабитације, то би могло да значи лоше вести за тржиште. Последњи пут када се таква ситуација догодила, под Обамином администрацијом 2011. године, Сједињене Државе су изгубиле беспрекорни ААА кредитни рејтинг од "Стандард Пура", а акције су пале за више од 5%.

Потрошња

Демократе су најавиле да намеравају да се усредсреде на делове фискалне агенде које је предложио председник Бајден 2021. године, а који још нису законом усвојени, укључујући проширење здравственог осигурања и пореске кредите за бригу о деци. Ако победе републиканци или дође до кохабитације, то ће бити одложено. Економисти "Голдман Сакса" сматрају да би победа демократа вероватно повећала фискална издавања на федералном нивоу у случају рецесије, док би републиканци избегавали скупе пакете помоћи.

Социјална давања

Популарни програми социјалних давања суочавају се са проблемом одрживости на дуге стазе и то је за обе стране горућа тема. 

Демократски сенатор Џо Манчин рекао је да треба унети неке измене у потрошњу, да би се ојачали програми социјалног осигурања за које је рекао да су "банкротирали". Он је додао да се залаже за заједничко одлучивање  демократа и републиканаца о овим питањима у наредне две године, како би се суочили са "огромним проблемима". Републикански сенатор Рик Скот предложио је да се о скоро свим федералним програмима потрошње поново одлучује на сваких пет година. Аналитичари оцењују да би због овога програми социјалне помоћи постали још несигурнији. 

Федералне резерве

Посланици се све више буне због брзине којом се повећавају каматне стопе Федералних резерви у борби против инфлације.

Демократски сенатори Елизабет Ворен, Шерод Браун и други позвали су председника Фед-а Џерома Пауела да успори темпо повећања, док је један од сенатора из редова републиканаца захтевао од Пауела да се одупре куповини државног дуга, ако то дозволе тржишни услови. 

Још 25 милијарди долара

Амерички потрошачи су у септембру позајмили још 25 милијарди долара, према недавно објављеним подацима Федералних резерви, пошто су већи трошкови условили веће ослањање на кредитне картице и друге облике задуживања.

У нормалним економским условима, овај пораст би био забрињавајућ, рекао је Метју Шулц, главни кредитни аналитичар компаније "ЛендингТри". "Међутим, то је заправо друго најмање повећање у прошлој години." Економисти су предвиђали да ће ова цифра износити чак 30 милијарди долара на месечном нивоу. 

Неопходно је имати у виду инфлацију, подсећа Си-Ен-Ен, која достиже неславни рекорд и веома оптерећује Американце, надмашујући раст плата и приморавајући потрошаче да се више ослањају на кредитне картице и штедњу.

У другом кварталу ове године стање на кредитним картицама забележило је највеће повећање у односу на претходну годину у протекле две деценије, према подацима њујоршких Федералних резерви. 

image