Свет

Први прави проблеми на међуизборима: Не раде машине за пребројавање гласова у Аризони и Њу Џерзију

Неисправне машине не прихватају један од пет гласачких листића, од бирача се тражи да попуњени листић одложе у сигурну кутију
Први прави проблеми на међуизборима: Не раде машине за пребројавање гласова у Аризони и Њу Џерзијуwww.globallookpress.com © Ty O'Neil

Званичници округа Марикопа у Аризони саопштили су да машине за пребројавање гласова не раде на 20 одсто бирачких места.

Наиме, неисправне машине не прихватају један од пет гласачких листића, а у тим случајевима, од бирача се тражи да попуњени листић одложе у сигурну кутију која се налази на самој машини.

"Сви још могу да гласају, никоме није ускраћено то право. Реч је о техничком проблему", рекао је Бил Гејтс, председник надзорног одбора у овом округу. 

Он је додао да ће гласачки листићи који се налазе у кутији бити прикупљени након затварања бирачких места, те да ће их тим састављен од представника демократа и републиканаца однети у главни центар за бројање гласове.

Иако тврде да ће сви гласови бити пребројани, локалне власти су навеле да ће ови проблеми сигурно одложити објављивање коначних резултата.

Округ Марикопа је иначе најмногољуднији округ у Аризони и четврти по броју становника у Сједињеним Америчким Државама.

Председница Републиканске странке у Аризони Кели Ворд оценила је да је "смешно" да је угрожено толико бирачких места. 

Проблеми са машинама забележени су и у округ Мерсер у Њу Џерзију. Саопштено је да је реч о "проблему са софтвером на гласачким машинама", док додатни детаљи нису откривени.

Према званичним подацима из Аризоне, техничке потешкоће су непропорционално утицале на гласаче Републиканске странке. Бројке из округа Марикопа показују да је однос републиканаца и демократа који су лично гласали на дан избора 4:1.

У земљи попут Сједињених Држава, технички проблеми током изборног дана су неизбежни, пише Би-Би-Си, али додаје да би они могли да појачају тврдње о изборним неправилностима у ситуацији када је неповерење Американаца у изборни процес на историјском максимуму.

Са друге стране, надлежне службе саопштиле су да тренутно не виде ниједну сајбер претњу током гласања на међуизборима за амерички Конгрес.

image