Свет

Срушени снови демократа: Трамп гласао за ДеСантиса

Иако га је критиковао, Трамп је позвао бираче да гласају за садашњег гувернера Флориде
Срушени снови демократа: Трамп гласао за ДеСантисаwww.globallookpress.com © MG

"Мислим да ће ово бити сјајна ноћ", рекао је Трамп испред бирачког места, где се појавио са супругом Меланијом. 

Он је такође наговестио да би у уторак 15. новембра могао и званично да најави председничку кампању.

Након што је завршио гласање у Палм Бичу на Флориди, Трамп је саопштио новинарима да је гласао за садашњег гувернера Рона ДеСантиса, кога многи сматрају Трамповим највећим конкурентом у трци за републиканског председничког кандидата 2024. године.

"Мислим да ће уторак бити веома узбудљив дан за многе и радујем се што ћу вас видети у Мар-а-Лагу", рекао је Трамп новинарима испред бирачког места у Палм Бичу.

Неколико дана раније, Трамп је критиковао ДеСантиса на митингу у Пенсилванији, прозвавши гувернера Флориде "Рон Десанктимониус" (Чистунац Рон). Међутим, само дан касније на митингу у Мајамију, бивши председник је поручио бирачима на Флориди да подрже ДеСантиса.

 

"Видимо се у Мар-а-Лагу"

Након много недоумица, сада је готово сигурно да ће се Доналд Трамп кандидовати за председника САД 2024, пише "Гардијан". То је потврдила Келијан Конвеј, која је водила Трампову кампању 2016, а сличне наговештаје медијима дали су и Трампови саветници, па чак и сам Трамп. Да ли ће човек који наводно пије "12 дијеталних кока-кола дневно, воли да баци документе Беле куће у тоалет и затрпан је тужбама, поново постати најмоћнији човек на свету", пита се британски лист. 

Одговор на питање о кандидатури је готово известан, али када ће Трамп дати ту "проклету изјаву", то не мучи само ауторку текста, већ и његове партијске саборце. Неки од републиканаца наводно су провели цео понедељак упорно молећи Трампа да не објављује кандидатуру пре уторка, јер би тиме "засенио међуизборе".

И не само то. Његова најава сигурно би мотивисала већи број демократа да изађу на биралишта. Трамп се суздржао, што је, оцењује ауторка текста, потпуно нетипично за њега и одредио 15. новембар и Мар-а-Лаго као датум и место за објаљивање великих новости. "Не желим да било шта умањи важност сутрашњег дана", објаснио је Трамп, иако је знао да ће свакако доћи на насловне стране, јетко примећује британски лист. 

"Чистунац Рон"

"Суморно је помислити да ћемо сви морати да трпимо две године Трампове кандидатуре, чак иако не победи", али ипак постоји светла тачка у свему томе за ауторку, а то је чињеница да би његово кандидовање могло да подели Републиканску странку и натера их - "ако будемо имали среће" - да међусобно зарате.

Тренутно је гувернер Флориде Рон ДеСантис главни незванични републикански кандидат за 2024. годину. Трамп је љут на ДеСантиса, јер га је подржао 2018. и помогао му да постане миљеник деснице, али му овај није узвратио како доликује, тј. "није био довољно послушан". ДеСантис је прешао пут од штићеника до озбиљне претње "коју Трамп жели да неутралише", оцењује Си-Ен-Ен однос двојице републиканаца.

Знамо да Трамп ово жели, обајшњава се у тексту, јер је, ето, смислио и надимак "Чистунац Рон" - игра речи DeSantis / DeSanctimonius - што подсећа на то како је "крстио" Теда Круза, свог ривала из редова републиканаца 2016, за кога је говорио да глуми Божијег човека, али да је заправо далеко од тога. Некоме би ово било духовито, али за британски лист је "изузетно напорно". И не само то, "Њујорк тајмс" тврди да је Трамп испробавао подругљиве надимке за за ДеСантиса са својим пријатељима и саветницима. 

Говорећи о стратегијама, демократе би, саветује се у тексту, требало да подстичу Трампову несигурност што више могу. Они би требало да зову Трампа и говоре му "Хеј, јеси ли чуо шта је ДеСантис рекао о теби?", затим да позову овог другог и да кажу "Јеси ли чуо шта је Трамп рекао о теби?" "Онда би требало да се удобно завале и гледају како се двојица најпопуларнијих – и најгрознијих – републиканаца међусобно 'кољу'."

Ништа компликовано, заправо, врло једноставно упутство за понашање, злонамерни би рекли "на нивоу средње школе". 

Заборавите Никсонову "теорију лудака", саветује сама ауторка и нуди као замену своју "средњошколску политичку теорију".

Ипак, чини се да је и ова теорија пала у воду свега неколико сати након што је угледала светлост дана, јер пропушта да објасни како то дајете свој глас ономе кога "желите да неутралишете". 

image