Свет

Иранци испалили, Запад и Америка у страху

Иранска телевизија известила о успешном тестирању система за лансирање сателита
Иранци испалили, Запад и Америка у страхуwww.globallookpress.com © Irgc Official Webiste

Иран је успешно тестирао ракету која може да носи сателит, саопштила је иранска државна телевизија.

Западне владе страхују да системи за лансирање сателита укључују технологије које би могле да се користе у балистичким ракетама за лансирање нуклеарних бојевих глава, а што је Иран увек порицао да покушава да направи, преноси француски "Фигаро".

Телевизија је известила о "успешном лансирању система званог Гаем-100", не откривајући више детаља о операцији, али додајући да је Гаем-100 произвела организација Револуционарне гарде, односно идеолошке војске Ирана.

Западне владе страхују да би ирански свемирски програм могао да наруши нуклеарни споразум из 2015. године.

"Озбиљна претња"

Иран је у августу лансирао сателит Хајам ракетом Сојуз-2.1Б са космодрома у Казахстану, који контролише Москва. Иранска свемирска агенција је навела да су уређај направили Руси под надзором Ирана.

Сједињене Америчке Државе су тада тврдиле да ће Хајам бити коришћен за "шпијунирање", називајући појачану сарадњу Москве са Техераном озбиљном "претњом", подсећа француски лист.

Иран инсистира да се његов свемирски програм користи само у цивилне и одбрамбене сврхе и да не крши нуклеарни споразум из 2015. или било који други међународни споразум.

image
VV inauguration
banner