Свет

Челично (не)пријатељство: ЕУ и САД покушавају да превазиђу разлике уочи јесењег трговинског самита

Брисел и Вашингтон жељни су да избегну нови трговински рат
Челично (не)пријатељство: ЕУ и САД покушавају да превазиђу разлике уочи јесењег трговинског самитаGetty © David McNew / Staff

Европска унија и Сједињене Америчке Државе одлучне су да покажу јединство против Русије и Кине на трговинском самиту који ће вероватно бити одржан у другој половини октобра у САД.

Да би показали уједињени фронт, званичници ЕУ и САД убрзано преговарају у покушају да постигну споразуме о челику, алуминијуму и кључним минералима, како би како би избегли понављање трговинског рата из 2018-2021. године, пише "Политико".

Најхитније питање је договор о челику и алуминијуму како би се спречило поновно увођење царина из Трампове ере на европску робу, као и проширена европска одмазда усмерена на амерички извоз вредан милијарде долара.

САД и ЕУ поставиле су рок до 31. октобра за постизање договора о "глобалном аранжману" који би смањио царине уз истовремено супротстављање кинеској индустрији челика и алуминијума. То би се постигло увођењем нових строгих зелених критеријума плус потенцијалних захтева за чланове да не субвенционишу претерано своје металне индустрије.

Ако договор не буде постигнут, Трампове тарифе на челик и алуминијум и освета ЕУ на око 6 милијарди долара вредну америчку робу поново би се појавили 1. јануара. Међутим, вероватније је да ће обе стране уместо тога продужити садашњи прекид ватре, с обзиром на геополитичку добру вољу широм земље.

Обе стране такође раде на договору о минералима, који би омогућио батеријама за електрична возила европских компанија да се квалификују за потрошачке пореске кредите створене америчким Законом о смањењу инфлације. 

ЕУ жели да САД у споразум укључе листу од преко 50 критичних сировина, за коју Вашингтон каже да је преобимна, кажу ЕУ званичници.

Уздржаност Бајденове администрације такође одражава тензије са америчким законодавцима који су непријатељски расположени према било каквим потезима који би ослабили намеру Закона о смањењу инфлације да врати критичне ланце снабдевања минералима на копно.

image