Свет

Хрватски клуб из Аустралије слави Анте Павелића

Клуб уз то продаје робу са усташким слоганом "За дом спремни!", који је забрањен чак и у Хрватској
Хрватски клуб из Аустралије слави Анте Павелића© instagram/oconnorknights

Аустралијски Хрватски клуб у Канбери доспео је на странице "Еј-Би-Си њуза", јер је фудбалски клуб "О'Конор најтс" који спонзоришу објавио на друштвеним мрежама фотографије тима који позира испод портрета Анте Павелића, вође усташког покрета који је сарађивао с фашистичким режимима у Италији и Немачкој за време Другог светског рата.

Еј-Би-Си наводи речи стручњака антифашистичке истраживачке организације "Вајт роуз сосајети" да је Павелић одговоран за геноцид над стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома за време постојања Независне Државе Хрватске.

Пошто су се прошириле интернетом, фотографије су уклоњене са свих страница "О'Конор најтса" на друштвеним мрежама.

Уз то Аустралијски хрватски клуб, у предграђу Тарнер, продаје робу са усташким слоганом "За дом спремни!", који је забрањен чак и у Хрватској.

Клуб је 2016. године морао да плати 63.000 долара одштете због дискриминације човека којем су ускратили чланство, јер се успротивио излагању усташких портрета, застава и симбола.

Из фудбалске асоцијације су поручили да су фотографије повучене чим су сазнали за случај будући да не толеришу дискриминацију, мржњу или насиље.

Портпарол "Вајт роуз сосајетија" је пак рекао да су усташки симболи истицани и у другим фудбалским клубовима у Аустралији – у Мелбурну, Сиднеју, Аделејду, Норт Џилонгу.

"Овде постоје људи који се радо осврћу на фашистички режим. Али када славите и нормализујете овај режим, ви нормализујете порицање геноцида, ви фетишизујете фашистички милитаризам", закључили су из удружења.

У Аустралији се иначе припрема закон који ће забранити коришћење нацистичких симбола, што је последица најпре деловања друштвених и фудбалских клубова хрватске заједнице у Мелбурну и Сиднеју који све отвореније славе усташки режим.

Поред прославе годишњице оснивања Независне Државе Хрватске, сваког 10. априла, што редовно прати истицање усташких застава и симбола, постоје и сајтови на којима се продају разноразни усташки сувенири, па и мајице и капе с ликом Анте Павелића, блиског сарадника Адолфа Хитлера.

image