Свет

Ердоган: Русија је необична земља, не може да се занемарује

Ми ћемо одржавати наше односе са Русијом на позитиван начин јер смо веома узбуђени што ћемо претворити регион Тракију у западној Турској у гасно чвориште", рекао је председник Турске
Ердоган: Русија је необична земља, не може да се занемарује© Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да сматра погрешним однос западних земаља према Русији и поручио да се руска страна не може занемарити по питању договора о житу.

"Мислим да је овакав став погрешан, јер је Русија необична земља. Русија заузима значајно место и по површини и по свом положају у свету. Дакле, Русија је практично једна од водећих земаља у свету у производњи житарица. Таква земља се не може занемарити", рекао је Ердоган новинарима у Њујорку, на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

Ердоган је рекао да Анкара планира да настави позитивне односе са Русијом.

"Ми ћемо одржавати наше односе са Русијом на позитиван начин јер смо веома узбуђени што ћемо претворити регион Тракију у западној Турској у гасно чвориште", рекао је председник Турске, пренела је агенција Анадолија.

Према његовим речима Турска, за разлику од Европе, нема недостатак природног гаса јер око половине својих залиха добија из Русије.

"Европа доживљава озбиљну несташицу природног гаса. Ми, с друге стране, немамо несташицу природног гаса за индустрију и тако даље. Сада долази зимска сезона. Надам се да се више нећемо суочити са овим проблемом", навео је Ердоган.

Он је рекао да Турска ради на испоруци милион тона руског жита у Африку и да ће о овом питању разговарати са Катаром, који ће, како је навео, пружити финансијску подршку овом процесу.

image
VV inauguration
banner