Свет

Ко је сместио Раселу Бренду? Иза захтева за демонетизацију стоји ветеран цензуре из британске Владе

Британски званичник који је писао платформама попут Јутјуба, Рамбла и ТикТока о демонетизацији Брендовог садржаја био је умешан у сузбијање непожељних наратива по питању сукоба у Украјини и пандемије ковид 19, пише "Грејзон"
Ко је сместио Раселу Бренду? Иза захтева за демонетизацију стоји ветеран цензуре из британске ВладеGetty © Mary Turner/Getty Images

Након што су у јавност изашле оптужбе против Расела Бренда о наводном сексуалном злостављању четири жене, популарном глумцу, комичару и сада водитељу подкаста Раселу Бренду укинуто је право на зараду на платформи Јутјуб, што је уједно био први пут да Јутјуб дисциплинује некога због понашања ван ове платформе.

Новинар Кит Кларенберг сада открива за "Грејзон" да је за цензурисање Бренда одговоран бивши министар британске владе, који је претходно играо улогу у сузбијању непожељних ставова за време пандемије ковида 19.

Подсетимо, Бренд је у последње време постао познат као водитељ подкаста "Останите слободни", на којем је својим приступом темама попут украјинског сукоба и пандемије ковид 19 освојио милионску публику, због чега Кларенберг сматра да је означен као претња наративима које су изнели Вашингтон и Лондон.

Како Кларенберг наводи, нови докази указују да је Јутјуб цензура бренда спроведена по директном налогу британске владе.

Друштвене мреже ТикТок и Рамбл су 19 септембра примиле готово идентична писма од Керолајн Динеаџ, шефице Одбора за културу, медије и спорт британског парламента.

Динеаџ је поручила овим мрежама да је "забринута да би (Бренд) могао да профитира од свог садржаја" објављеног на њима.

"Били бисмо захвални ако бисте могли да потврдите да ли господин Бренд може да уновчи своје (…) објаве, укључујући видео записе који се односе на озбиљне оптужбе против њега, и шта платформа ради како би осигурала да креатори нису у могућности да користе платформу за угрожавање добробити жртава неприкладног и потенцијално незаконитог понашања", наводи се у писму. 

"Грејзон" подсећа да оптужбе за случаје које описује истрага три медијске куће и даље нису потврђене на суду, као и да нема назнака да ове случајеве истражују власти Британије, односно САД. Бренд је одлучно демантовао оптужбе за злостављање и силовање.

Писмо Одбора упућено Рамблу, пак, садржало је директан позив на цензуру, пише Кларенберг. "Желели бисмо да знамо да ли Рамбл намерава да се придружи Јутјубу у суспендовању могућности господина Бранда да зарађује новац на платформи", наводи се у писму.

Извршни директор Рамбла Крис Павловски је у одговору Одбору поручио да, иако његова платформа осуђује све озбиљне злочине као што је силовање, такође сматра да жртве имају право на "потпуну и озбиљну истрагу."

Павловски је такође критиковао одлуку Јутјуба да демонетизује Брендов садржај, истакавши да се Рамбл залаже за "веома другачије врдности" и да "одлучно одбацује захтеве британског парламента."

Ко је Керолајн Динеаџ?

Керолајн Динеаџ служила је као министарка Велике Британије за дигиталне медије и културу од фебруара 2020. до септембра 2021. године, односно као де факто шефица Одељења за културу, медије и спорт (ДЦМС).

Кларенберг истиче да је у овој функцији она лично била одговора за састављање "репресивног" Закона о безбедности на интернету, а који су, како наводи, критиковале групе за људска права због угрожавања права на слободу говора и приватност. 

Током овог периода, ДЦМС је такође био дом Контра-дезинформационе јединице (ЦДУ), која је контролисала "дезинформационе наративе о ковиду 19" на мрежи, а за коју су истраге организације грађана за грађанске слободе "Биг брадер воч" откриле да је сузбијала "разумне" критике одговора Владе Британије на пандемију. 

Од 2022. године, ЦДУ скреће пажњу на руско-украјински сукоб и сузбија наративе који се противе онима из британске Владе, напомиње Кларенберг. 

Њен супруг, Марк Ланкастер, служио је као заменик команданта 77. бригаде британске војске између јуна 2018. и јула 2022. године.

Специјализована за "промену понашања и ставова", 77. бригада одржава "огромну војску стварних, лажних и аутоматизованих налога на друштвеним мрежама како би ширила и подржавала подобне поруке и девалуирала домаће и стране непријатеље", наводи Кларенберг и подсећа на тврдње узбуњивача из ове агенције како је Бригада редовно заобилазила британске законе како би сузбијала неслагање по питању пандемије.

Претходно је потврђено да ЦДУ служи као тело Владе Британије које прима захтеве за цензуру, пише Кларенберг, истакавши да је британски новинар Пол Мејсон претходно покушао да поднесе "формалну жалбу" на "Грејзон" са надом да ће владина истрага ове платформе довести до њеног укидања.

Овај новинар подсећа и да се Енди Прајс, британски обавештајни агент који стоји иза Мејсона, претходно хвалио у процурилим мејловима о својој личној улози у забрани "руских ствари" на Јутјубу у Британији.

image