Свет

Макарти ускратио Зеленском обраћање у Представничком дому САД

Уместо тога, посланици ће моћи да слушају излагање украјинског председника у Националном архиву на догађају који организује Украјински кокус Конгреса
Макарти ускратио Зеленском обраћање у Представничком дому САДGetty © Alex Wong/Getty Images

Председник Представничког дома Кевин Макарти одлучио је да не дозволи украјинском председнику да се обрати доњем дому Конгреса САД.

Врховни посланик републиканаца ће уместо тога одржати приватни састанак са Зеленским, пише "Њујорк тајмс".

Посланици који желе да чују украјинског лидера моћи ће то да учине у Националном архиву, на догађају који организује Украјински кокус Конгреса.

Са друге стране, Сенат је прихватио захтев Зеленског за гостовање.

Зеленски је ове недеље отпутовао у САД како би одржао говор у Генералној скупштини УН и позвао америчке званичнике да наставе са подршком Кијева.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена затражила је од Конгреса да одобри додатних 24 милијарде долара помоћи Украјини, а Зеленски се надао да ће његов лични апел олакшати усвајање овог предлога.

Док се републиканска странка и даље начелно залаже за наставак подршке Украјини у сукобу против Русије, све су чешћи знаци незадовољства тренутним нивоом помоћи.

"Тренутно нема новца за Украјину у Представничком дому. Просто га нема", рекао је посланик Бајрон Доналдс из Флориде пред посету Зеленског.

Како је рекао, САД би слањем додатног новца у Украјину поткрадала сопствену будућност.

"Да будем искрен, имамо дефицит од два билиона долара. Колико год новца да дамо Украјини, ми га узимамо од своје будућности", рекао је овај посланик истакавши да сада "није добро време" за посету Зеленског.

Макарти је такође критиковао тренутну стопу војне помоћи Украјини, запитавши се: "Ко одговара за новац који смо већ послали? Који је план за победу? Мислим да је то оно што америчка јавност жели да зна."

Промена расположења по питању Украјине у САД такође је подстакнута бригом о корупцији у Украјини.

У недељама које су претходиле његовом путу у Њујорк, Зеленски је сменио свог министра одбране Алексеја Резњикова, за ког се сматрало да се не бави довољно корупцијом у свом ресору.

Ројтерс је раније ове недеље пренео наводе украјинског грађевинског руководиоца, који је оптужио Олега Татарова, сада вишег помоћника председника за спровођење закона, да поседује доказе о подмићивању власти.

Татаров је одбацио оптужбе као политички мотивисане.

image
VV inauguration
banner