Свет

Зеленски и Бајден договорили производњу оружја: Договорен нови пакет помоћи од 325 милиона долара

Истакнуто је да је то четрдесет седма транша опремe коју је Бајденова администрација обезбедила из залиха америчке војске за Украјину од августа 2021.
Зеленски и Бајден договорили производњу оружја: Договорен нови пакет помоћи од 325 милиона долара© AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден и прва дама Џил примили су председника Украјине Влaдимира Зеленског и његову супругу Олену у Белој кући, који је изјавио да ће заједничким снагама производити наоружање, укључујући системе противваздушне одбране.

Том приликом су Сједињене Државе објавиле детаље новог пакета војне помоћи Украјини од 325 милиона долара.

"Радићемо заједно да Украјина заједно са Америком производи неопходно оружје. Ово је нови ниво нашег јединства. Копродукција у одбрамбеној индустрији са Сједињеним Државама је историјска ствар", рекао је Зеленски у видео поруци говорећи о резултатима своје посете САД, преноси Униан.

Према његовим речима, сарадња ће моћи да обезбеди Украјини нову индустријску базу и нова радна места.

Након завршетка преговора, новинари су могли да уђу у салу за конференцију у којој су се налазили Бајден и Зеленски. Тада је почео прави хаос, новинари су почели да узвикују питања и настала је велика бука. Бајден се укочио и намргодио, а уплашени Зеленски је остао збуњен и укочен у столици, не схватајући шта да ради.

"Све је дивно: изрази лица, окружење, атмосфера", написала је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова и поделила снимак са догађаја.

Зеленски се током посете Вашингтону састао са предсатвницима Конгреса и Сената.

У новом пакету су и противоклопни системи Џавелин и АТ-4, противтенковско наоружање и ракете за ХИМАРС системе противваздушне одбране, још 59 тактичких возила, преко три милиона комада муниције за малокалибарско оружје, резервни делови, опрема за одржавање и друго, саопштио је Пентагон.

"Отпорност, храброст и одлучност Украјине инспирисали су свет и подстакли напоре САД и света да јој помогну да се одбрани и обезбеди своју будућност. После најаве председника Бајдена о новом пакету безбедносне помоћи Украјини, у складу са председниковим делегирањем овлашћења, одобравам додатну безбедносну помоћ Украјини, која ће обезбедити 128 милиона долара вредно америчко наоружање и опрему из залиха Министарства одбране. Пентагон ће такође обезбедити наоружање и опрему у вредности 197 милиона, као део претходно договорених транши", саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

У саопштењу се наводи и да су САД и Украјина успоставиле партнерство које је јаче него икад, као и да су у протеклој години, украјинске снаге повратиле више од 50 одсто територије коју су руске снаге заузеле од фебруара 2022.

Министарство одбране САД у саопштењу је навело да шаље додатни пакет безбедносне помоћи како би се задовољиле виталне безбедносне и одбрамбене потребе Украјине.

Истакнуто је да је то четрдесет седма транша опремe коју је Бајденова администрација обезбедила из залиха америчке војске за Украјину од августа 2021.

image