Свет

Макарти против додатног слања новца Украјини: Линдзи жели да потроши новац на сваки рат на свету

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса истакао је да подржава ратне напоре Украјине, али да се противи покушајима републиканског сенатора Линдзија Грејема да заобиђе ограничења потрошње на одбрану
Макарти против додатног слања новца Украјини: Линдзи жели да потроши новац на сваки рат на свету© Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти негодовао је због предлога колега из Републиканске странке да се убрза финансијска помоћ Украјини.

Уједно је обећао да ће блокирати сваки нацрт закона којим се поткопавају нова ограничења везана за америчку потрошњу.

Калифорнијски републиканац рекао је да не искључује могућност додатног финансирања Украјине, али његови коментари изазивају скептицизам у тренутку када сукоб улази у нову критичну фазу, пише Блумберг.

Макартијев став, који би му могао помоћи да угуши незадовољство на свом фискално-конзервативном десном крилу, долази само неколико сати након што је огромна експлозија бране у Украјини изазвала еколошку катастрофу.

Украјина је окривила Русију за експлозију, коју је председник Владимир Зеленски назвао "највећом еколошком катастрофом коју је проузроковао човек у Европи у последњих неколико деценија". Кремљ је негирао одговорност.

Макарти је истакао да подржава ратне напоре Украјине, али да се противи покушајима републиканског сенатора Линдзија Грејема да заобиђе ограничења потрошње на одбрану која су уведена договору о ограничењу дуга који је Конгрес усвојио прошле недеље.

"Линдзи жели да потроши новац на сваки рат на свету", рекао је председавајући Представничког дома.

Он је упозорио да ће сваки захтев да се обезбеди више средстава за Украјину бити пажљиво испитан, али није прецизирао под којим околностима ће Представнички дом размотрити хитно финансирање Украјине.

"Не можете само да бацате новац и да говорите како је некоме потребан. Шта је са новцем који смо већ потрошили? Чему служи новац и шта је победа", упитао је Мекарти.

image