Свет

Ако Британија плаћа одштету због климатских промена, земље у развоју нека плате за све остало

Попуштање пред злобним емоционалним уценама не само да је погрешно, већ је неморално, наводи се у тексту британског "Телеграфа"
Ако Британија плаћа  одштету због климатских промена, земље у развоју нека плате за све осталоwww.globallookpress.com © Sean Gallup / Staff

Уколико земље у развоју од Велике Британије затраже да плати одштету због климатских промена будући да је она предводила индустријску револуцију и измислила аутомобиле, те земље би Британији морале да плате накнаде за коришћење интернета, лекова, аутомобила, железница, мотора са унутрашњим сагоревањем, телевизије и много чега другог, наводи се у ауторском тексту британског "Телеграфа".

Осврћући се на Конференцију Уједињених нација за климу (Коп27) која се одржава до 18. новембра у Шарм ел Шеику у Египту, "Телеграф" је објавио текст у коме се доводи у питање наводна кривица европских држава за природне непогоде и загађење у мање развијеним земљама.

Многи конзервативни Британци су се надали да њихов нови премијер "у време велике кризе у Великој Британији неће трошити време у луксузном египатском одмаралишту са 2.400 дипломата и 13.000 посматрача који су веома забринути за свачији карбонски отисак осим за свој. Уколико заиста сматрају да су климатске промене толико хитан проблем, зашто нису одржали конференцију на Зуму?", пише ауторка за "Телеграф".

Ипак, такве мере штедње енергије су резервисане за нас мале обичне људе, а не за еко-фанатике који су овог викенда слетели у Шарм ел Шеик са својих 400 приватних авиона.

"Да лицемерје буде још горе, спонзор овогодишње феште је, пазите сад, 'Кока-кола'!”, подсећа ауторски текст Телеграфа.

"Кока-кола" би, како наводи, хтела да од света направи дом у коме расту љубав, воће и лете пчелице, док, у исто време, производи 120 милијарди пластичних флаша које уништавају природна станишта због којих те исте пчелице умиру.

Ауторски текст "Телеграфа" критикује одлуку премијера Велике Британије Ришија Сунака који је на конференцији потврдио да ће Велика Британија платити земљама у развоју тзв. климатске репарације.

Велика Британија сада, како се наводи у тексту, треба да плати милијарде државама које погађају временске непогоде, само зато што је "измислила фабрике и аутомобиле".

У тренутној економској клими, када се многи Британци брину за голу егзистенцију, сигурно не би било паметно рећи им да новац од пореза преусмере са кључних јавних институција ка "климатској одштети" државама попут Сомалије, Кеније и Пакистана.

Риши Сунак каже да је ово "права ствар". "Извините, премијеру, али попуштање пред злобним емоционалним уценама земаља у развоју када се ваши сународници суочавају са огромним потешкоћама није само погрешно, већ је неморално", наводи се у тексту "Телеграфа".

Ауторка текста у наставку даје шаљиви предлог одговора Британије на захтев Пакистана за исплату климатских репарација, у коме објашњава да Пакистан већ прима економску помоћ у износу 302 милиона фунти годишње, те да је највероватнији узрок временских непогода и поплава у овој држави прекомерна сеча шума.

 

image