Свет

Тајван произвео прву домаћу подморницу

Представљена прва од планираних осам подморница, чији ће каснији модели потенцијално бити опремљени пројектилима
Тајван произвео прву домаћу подморницу© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

Тајван је представио своју прву подморницу домаће производње, што је велики корак у вишегодишњем пројекту чији је циљ јачање одбране острва и одвраћање кинеске морнарице.

Тајван, који Кина сматра својом територијом, учинио је програм аутохтоних подморница кључним делом амбициозног пројекта модернизације својих оружаних снага док Пекинг организује готово свакодневне војне вежбе како би потврдио свој суверенитет, пренео је Ројтерс.

Председница Тајвана Цај Инг-вен, која је покренула поменути пројект 2016, када је преузела дужност, показала је прву од осам нових подморница у јужном граду Каосјунгу.

"У прошлости је владало мишљење да је подморница домаће производње немогућ задатак. Али данас пред нашим очима стоји подморница коју су пројектовали и произвели грађани наше земље", рекла је председница, те додала да ће подморница имати важну улогу у јачању способности морнарице за "асиметрично ратовање".

Подморница названа "нарвал" ући ће у употребу 2025, придружујући се двема подморницама које је Тајван купио од Холандије 1980-их година.           

"Чак и ако постоје ризици и без обзира колико изазова има, Тајван мора предузети овај корак и допустити националној одбрамбеној политици да расте и цвета", истакла је Цај Инг-вен.

Ројтерс је навео да се програм производње домаћих подморница ослањао на стручност и технологију из неколико земаља, што је напредак за дипломатски изоловани Тајван.

Тајван се нада да ће до 2027. разместити најмање две домаће подморнице, а могуће и опремити касније моделе пројектилима.

image