Свет

Судбина Америке (поново) ће се ломити у Џорџији

Други круг избора за Сенат у овој држави могао би да буде одлучујућ у борби за већину у горњем дому Конгреса
Судбина Америке (поново) ће се ломити у Џорџијиwww.globallookpress.com © Alex Wong / Staff

Пошто ни један кандидат није освојио апсолутну већину на изборима за Сенат у Џорџији, у складу са законима те државе грађани ће свог представника у том телу бирати у другом кругу, у ком ће копља укрстити актуелни демократски сенатор Рафаел Ворнок и његов изазивач републиканац Хершел Вокер.

По свој прилици, будућност Америке (поново) ће се одлучивати у Џорџији. Пре две године ова традиционално републиканска држава неочекивано је гласала за Џозефа Бајдена на председничким, а за демократе Рафаела Ворнока и Џона Ософа на изборима за Сенат.

Ове две победе биле су кључне за Демократе, без којих би тешко освојили већину (додуше минималну) у горњем дому америчког Конгреса. И тад су избори за Сенат били одлучени у другом кругу, што је необична пракса за изборе у Америци. Услед резултата у другим државама, постоји реална могућност да ће избори у Џорџији одлучити ко ће имати већину у Сенату у наредне две године.

Након 98 одсто пребројаних гласова, Ворнок има предност од око 35.000 гласова предности у односу на Вокера , односно 49,4 наспрам 48,5 одсто. Њихов сада већ неминовни дуел у другом кругу заказан је за 6. децембар.

Други круг избора у Џорџији несумњиво ће привући много пажње не само локалних, већ и националних медија, а очекује се и да ће обе партије уложити до сада незапамћене количине новца у кампању. Два кандидата до сада се нису либила да нападну један другог: бивши играч америчког фудбала Вокер је Ворнока оптужио да је "пион политике председника Бајдена", док му је његов противкандидат узвратио оптужбама за нестручност.

Значај другог круга избора у Џорџији зависиће и од резултата изборних трка у другим државама. Уколико републиканци освоје Аљаску, Неваду и Висконсин, а демократе Аризону, победа у Џорџији би републиканцима донела изузетно вредно 51. место у Сенату, којим би обезбедили већину у оба дома Конгреса. Уколико демократе однесу победу у овој држави америчког југа, они ће сачувати тренутни баланс снага 50:50, у ком би њихова потпредседница Камала Харис поново имала одлучујући глас.

"Демократски стратези свакако ће трошити новац у Џорџији пошто је то веома битна држава, али ће несумњиво то бити још значајније ако улог буде већина у Сенату", рекао је један демократски стратег за "Политико".

Републиканац Брајан Кемп остварио је убедљиву победу против своје противнице Стејси Абрамс у трци за гувернера Џорџије.

Овогодишњи међуизбори показали су се као прилично успешни за обе партије када је у питању "одбрана" места у Сенату која су до сад контролисали. Демократе су успеле да освоје само једну до сада републиканску државу, Пенсилванију, где је њихов кандидат Џон Фетерман победио свог ривала Мехмета Оза.

Републиканци тренутно имају тесну предност у Невади, чије је сенаторско место до сада припадало демократама, али благо заостају у Аризони. Ипак, број пребројаних гласова у обе трке и даље је мањи од 80 одсто, тако да су промене резултата могуће.

image