Свет

Шолц: Превише избеглица хрли у Немачку, неопходна контрола

Берлин подржава заштиту спољних граница Европе и планове ЕУ да изврши регистрацију у оним земљама у којима бораве избеглице
Шолц: Превише избеглица хрли у Немачку, неопходна контролаGetty © Sean Gallup

Превише избеглица хрли у Немачку, због чега се влада залаже за увођење строже контроле на спољним границама Европске уније и регистрацију миграната у свим земљама чије границе прелазе, наводи немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу за немачку медијску групу "РНД".

"Број избеглица које долазе у Немачку тренутно је превелик", сматра Шолц. Ако им захтев за азил буде одбијен, мигранти који пристижу мораће поново да напусте Немачку, истиче он.

"Ово не може да се настави. Више од 70 одсто свих избеглица које стижу у Немачку није претходно регистровано, иако су скоро сви посетили неку од земаља ЕУ", појашњава он.

С тим у вези Немачка подржава заштиту спољних граница Европе и планове ЕУ да изврши регистрацију у оним земљама у којима бораве избеглице. Тренутно су већ уведене додатне мере за заштиту граница са Аустријом, а договорена је и заједничка контрола границе са Швајцарском и Чешком, каже Шолц.

Политичар је поменуо и Пољску која, према његовим речима, треба да обезбеди да се радне визе више не продају у њеним дипломатским представништвима и да мигранти не заврше у Немачкој.

"Зато смо пооштрили контролу на граници са Пољском", додаје Шолц.

image