Свет

Немачка уводи контроле на границама с Пољском и Чешком због миграната

У првих осам месеци ове године у Немачку је стигло више од 200.000 избеглица, што је више него читаве прошле године, а власти страхују да би бројеви могли достићи размере из кризних година 2015. и 2016., када је у Немачку стигло више од милион избеглица, махом из Сирије
Немачка уводи контроле на границама с Пољском и Чешком због мигранатаGetty © Sean Gallup

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер најавила је увођење пограничних контрола и на граници према Пољској и Чешкој, преносе данас немачки медији.

"Мислим да сада морамо бити прагматични и увести стационарне пограничне контроле и на границама према Пољској и Чешкој", рекла је Фезер, која је иначе из редова Социјалдемократске странке Немачке (СПД).

Она је за дневник "Велт ам Зонтаг" изјавила да већ сада постоје дубинске контроле у пограничним подручјима које ће бити надопуњаване стационарним контролама на самој граници.

Фезер је такође рекла да се не сме очекивати да ће увођење сталних контрола граница према Пољској и Чешкој решити проблем илегалних миграција.

"Ово је само један од инструмената који би требало да допринесу смањењу броја избеглица које долазе у Немачку", рекла је немачка министарка.

Она је месецима одбијала захтев опозиције и савезних покрајина на истоку Немачке које се налазе на удару све снажнијег таласа избеглица које у последње време долазе преко Чешке и, пре свега, Пољске.

Овакве контроле још од 2015. године постоје и на немачко-аустријским граничним прелазима. Најаву Фезер да ипак уведе контроле према Пољској и Чешкој поздравили су синдикати полицајаца, као и демохришћанска опозиција.

Како јавља јавни сервис АРД, у последње време тзв. Балканска рута до Немачке води појачано преко Мађарске и даље Словачке, Чешке или Пољске. Као разлози за промену руте наводе се појачана контрола на граници Хрватске према БиХ, као и строжи режим регистрације избеглица у Аустрији.

Фезер је рекла да је један од разлога повећања броја избеглица и чињеница да споразум између Европске уније и Турске о спречавању одласка избеглица према ЕУ "тренутно не функционише добро".

Борба за смањење броја избеглица главна је друштвено-политичка тема последњих дана у Немачкој, а влада је сигнализирала опозицији да тежи надстраначком решењу тог питања.

У првих осам месеци ове године у Немачку је стигло више од 200.000 избеглица, што је више него читаве прошле године, а власти страхују да би бројеви могли достићи размере из кризних година 2015. и 2016., када је у Немачку стигло више од милион избеглица, махом из Сирије.

image