Свет

Ђорђа Мелони: Док грцамо од миграната, Немачка финансира прихват нелегалних избеглица

Потез Немачке очигледан је пример да је мало вероватно да ће Италија наићи на велику помоћ других европских земаља у суочавању с мигрантском кризом, која у овој медитеранској земљи добија размере из 2016. године
Ђорђа Мелони: Док грцамо од миграната, Немачка финансира прихват нелегалних избеглицаwww.globallookpress.com © Angelo Carconi

Премијерка Италије Ђорђа Мелони упутила је протестно писмо канцелару Немачке Олафу Шолцу јер његова земља финансира добротворне организације за мигранте које делују на италијанској обали у тренутку када ту медитеранску земљу потреса избеглички талас критичних размера.

"Са запрепашћењем сам сазнала да је ваша администрација, без координације са италијанском владом, наводно одлучила да подржи значајним средствима невладине организације које се баве прихватом нерегуларних миграната на италијанској територији и спасавањем у Средоземном мору", написала је Мелонијева а пренео Ројтерс.

Додала је да европске земље треба да подрже Италију и допринеси успоравању мигрантске кризе.

"Верујем да би напори, укључујући и финансијске, држава Уније заинтересованих да конкретно подрже Италију требало да се усредсреде на изградњу структурних решења за феномен миграција", прецизирала је премијерка.

Прошле седмице Мелонијева је позвала европске лидере да направе поморску блокаду у Средоземном мору како би помогли у заустављању прилива миграната, тврдећи да је такав потез једини озбиљан начин на који би континент могао да се супротстави кризи.

"У питању је будућност Европе јер будућност Европе зависи од њеног капацитета да се носи са огромним изазовима нашег времена", рекла је она, али и упозорила да неће дозволити да Италија постане "европски избеглички камп".

Директор Центра за слободу Маргарет Тачер при Херитиџ фондацији Нил Гардинер је пак изјавио да је мало вероватно да ће Италија наићи на велику помоћ других европских земаља.

"Размере кризе су огромне. Мелонијева је међу најстрожим лидерима у Европи о питању илегалних миграција, али за њу је овај талас превелики залогај, а криза ће се само погоршавати", рекао је Гардинер за "Фокс њуз".

Он верује да премијерка мора да предузме акцију за одбрану италијанског суверенитета и да у њу укључи италијанску морнарицу.

"То је једино што могу да ураде. Ако буду чекали Европску унију, суочиће се с огромним бројем илегалних миграната који ће преплавити земљу. Италијанска морнарица није у рангу с британском морнарицом или француском, али је способна да блокира долазак бродова миграната", закључио је Гардинер.

Према Ројтерсовим подацима, у Италију је ове године досад пристигло 133.000 миграната – скоро 70.000 више него у исто време 2022, дакле врло близу рекорду из 2016. када је у ову земљу ушло рекордних 160.000 миграната.

image