Свет

Макарти: Трамп ће бити наш кандидат на изборима, интереси САД важнији од помоћи Украјини

Амерички интереси важнији су од пружања додатне помоћи Украјини, указао је председавајући Представничког дома Конгреса
Макарти: Трамп ће бити наш кандидат на изборима, интереси САД важнији од помоћи УкрајиниGetty © Alex Wong

Председавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти рекао је у интервјуу за Си-Би-Ес да ће бившег председника САД Доналда Трампа предложити Републиканска партија за учешће на следећим председничким изборима 2024. године и да ће на њима победити.

"Мислим да ће председник Трамп бити наш кандидат и да ће победити јер је политика председника Трампа учинила Америку јачом", рекао је Макарти.

Додао је и да су амерички интереси важнији од пружања додатне помоћи Украјини:

"Мој приоритет су Америка и наше границе. Подржавам да се Украјини обезбеди оружје које јој је потребно. Али пре свега, подржавам јачање граница", рекао је он.

Макарти је нагласио да Бела кућа сада има више од три милијарде долара за помоћ Кијеву. Уколико дође до проблема са расподелом средстава, онда су републиканци у Представничком дому спремни да разговарају о могућим решењима, истакао је.

Дан раније амерички председник Џозеф Бајден потписао је закон који је одобрио Конгрес, а којим се предвиђа наставак финансирања рада владе на период од 45 дана – до 17. новембра.

Истовремено, аутори документа су искључили издвајање средстава за потребе Украјине. Шеф државе је раније изјавио да Вашингтон "ни под којим условима" не може себи дозволити да престане да подржава Кијев.

Макарти је изразио уверење да ће у новембру Сједињене Државе успети да избегну нову претњу гашењем владе изазвану недостатком одобреног буџета за фискалну 2024. годину.

"Неће бити гашења, јер Представнички дом ради свој посао", рекао је он, одговарајући на питање да ли 17. новембра прети гашење, истичући да, за разлику од Представничког дома, амерички сенатори нису учинили ништа да спрече гашење.

image