Свет

Турска ухапсила 145 људи, почиње и прекогранични обрачун с милитантима?

Након недавног терористичког напада на Анкару, појавило се питање да ли ће бити организована прекогранична операција против припадника Радничкe партијe Курдистана
Турска ухапсила 145 људи, почиње и прекогранични обрачун с милитантима?© Gokhan Sahin/Getty Images)

Турска је током ноћи широм земље ухапсила око 145 људи осумњичених за везе са забрањеном Курдистанском радничком партијом (ПКК), а против милитаната би могла да изведе и прекограничну операцију.

Власти су широку антитерористичку акцију покренуле у 18 турских провинција, а посебно су биле усредсређене на Шанлијурфу. Против "обавештајних јединица" курдске милитантне групе, широм земље је, према речима турског министра унутрашњих послова, изведено 466 операција.

"У свом уводном говору у парламенту, председник Ердоган је рекао: 'Нека вам у ушима одзвањају речи - можда ћемо изненада доћи једне ноћи'. Након изјава турског председника и министра националне одбране Јашара Гулера, на дневном реду се појавило питање да ли ће бити организована прекогранична операција, која би могла бити спроведена ако Турска то буде захтевала", пише колумниста провладиног листа "Хуријет". Абдулкадир Селви.

Како је напоменуо, ако буде потребно, операција се може извршити у року који одреди Анкара.

Новински сајт "АНФ њуз", близак милитантној групи Радничка партија Курдистана (ПКК), објавио је у петак да је група под називом "Батаљон бесмртника" извела бомбашки напад у турској престоници Анкари.

Двојица терориста извела су бомбашки напад испред зграде Министарства унутрашњих послова у Анкари, услед чега су лакше повређена двојица полицајца, пренео је Ројтерс.

Један нападач се разнео, а другог је убила полиција, навеле су локалне власти.

Током пуцњаве два полицајца су лакше рањена. Како је известио ТВ канал "А Хабер", Радничка партија Курдистана преузела је одговорност за покушај терористичког напада. 

Након ових догађаја, турско министарство одбране известило је да је Турска извела ваздушне нападе на северни део Ирака и уништила 20 циљева забрањене курдске групе ПКК.

Турска војска је појачала ваздушне нападе на северне ирачке базе ПКК у Гари, Хакурку, Метини и Кандилу наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс. 

image