Свет

Велика Британија: Без транс жена на женским болничким одељењима

Министар здравља залаже се за политику здравог разума у Националној здравственој служби, и нада се да ће нове мере гарантовати пацијентима приватност и достојанство
Велика Британија: Без транс жена на женским болничким одељењимаwww.globallookpress.com © Krisztian Elek

Британски министар здравља Стив Баркли предложиће да се трансродним женама забрани приступ болничким одељењима намењеним женама, објавио је "Телеграф".

Мере би наводно гарантовале да пацијенти имају право да буду збринути на одељењима која су само за особе њиховог биолошког пола и да добију негу од лекара и медицинских сестара истог пола.

Тренутне смернице Националне здравствене службе (НХС) дозвољавају пацијентима да буду смештени на одељењима на основу пола с којим се идентификују. Барклијев план наводно предвиђа засебан смештај за транс пацијенте.

"Морамо користити здрав разум о питањима пола и једнакости у НХС-у. Могу да потврдим да је језик везан за биолошки пол враћен на веб-странице са здравственим саветима о раку грлића материце и јајника, о менопаузи", изјавио је Баркли за "Телеграф", те додао да настоји да заштити приватност, достојанство и безбедност свих пацијената. 

"Телеграф" је навео да је извор близак министру здравља рекао да је Барклију дојадила агенда која прописује да се нпр. уместо труднице говори трудна особа.

image