Свет

Читање је опасна ствар: Библиотекарима поручено да склоне књиге увредљиве за ЛГБТ популацију

Библиотекама је саветовано да сакрију књиге које су "увредљиве" за ЛБГТ популацију, а да на истакнутом месту приказују дела која промовишу екстремно левичарску трансродну идеологију
Читање је опасна ствар: Библиотекарима поручено да склоне књиге увредљиве за ЛГБТ популацијуGetty © Brandon Bell / Staff

ЛГБТ активисти послали су јавним библиотекама у Британији смернице о томе које књиге треба да буду сакривене од јавности а које изложене у првом плану.

Савети за библиотекаре под називом "ЛГБТАјКју+ библиотека" позивају на ограничавање приступа такозваним "терф"(транс-искључиви радикални феминизам) књигама и активну промоцију не само дела на тему ЛГБТ тема, већ и на увођење других "најбољих пракси" из других земаља као што су бајке које читају дрег краљице и постављање родно неутралних тоалета у просторијама библиотеке.

Активисти, наводи "Телеграф", поручују јавним библиотекама да треба да предузму мере како би спречиле "ризик" да ЛГБТ особе наиђу на "трансфобичне" књиге које би могле сматрати "увредљивим".

Поред тога, наводи се да би број примерака таквих књига које држе библиотеке требало да буде ограничен, а да би требало да имају више примерака про-ЛГБТ књига.

"Будите посебно опрезни да их грешком не поставите на ЛГБТАјКју+ екране или делове библиотеке где би могле некога да узнемире", наводи се у упутству.

"Можете да их убаците у депо и они који желе да потраже ове наслове увек могу то да ураде преко вашег каталога без ризика да ЛГБТАјКју+ особа наиђе на књигу" која ће је узнемирити.

Борци за права ЛГБТ заједнице упозорили су и да постоји неколико наслова који су "родно критични" и не признају "транс права". "Ови аутори и њихов рад могу се означити као трансфобични, а сами писци 'терф'. Ми, заједно са многима у ЛГБТАјКју+ заједници, сматрамо да су ове књиге увредљиве".

Иако у упутству нису именовани конкретни "терф", неколико британских списатељица су редовно прозиване укључујући ауторку "Харија Потера" Џеј Кеј Роулинг, Кетлин Сток и Хелен Џојс.

Оснивач Уније слободног говора Тоби Јанг критиковао је смернице, рекавши: "Тај исти став седења на две столице имао је и 'Коутс' који је покушао да затвори рачуне Најџела Фаража јер није усклађен са 'инклузивним' вредностима банке. Шта је следеће? Рећи библиотекама да спале дела Кетлин Сток и Хелен Џојс јер су се усудиле да оспоре 'транс-инклузивну' догму?"

"Чини се да у 21. веку још постоји лов на вештице с тим што ти генерали-трагачи не носе шешире за проналажење вештица и црне огртаче, већ показују дугине траке. Једнакост, разноликост и инклузија је Свето тројство нових пуританаца."

image