Свет

"Глобал тајмс": Свет у страху од хировите, неуротичне и агресивне америчке демократије

Утицајни кинески лист на енглеском прокоментарисао је америчке међуизборе и њихове последице по међународну заједницу
"Глобал тајмс": Свет у страху од хировите, неуротичне и агресивне америчке демократијеwww.globallookpress.com © Liu Jie/XinHua

Избори на средини мандата обично су интерна ствар САД због чега је спољни свет, углавном, само делимично заинтересован за њихов процес и резултате. Овогодишњи међуизбори су, међутим, изазвали широку забринутост у међународној заједници, пише утицајни киески лист на енглеском језику "Глобал тајмс".

"Сликовито речено, било је то као да се гледа туча у близини вашег дома где нека цигла изненада може да вас погоди", навео је лист који важи за незванично гласило Комунистичке партије Кине.

Како оцењује лист, глобализација је прекинула дистанцу времена и простора, а у протекле две године, деструктивни ефекти преливања америчког домаћег хаоса на међународну ситуацију постали су све очигледнији, стварајући превише невоља.

Иако су међуизбори генерално испит владајуће странке на средини председничког мандата, а "испитна питања" се углавном односе на привреду и живот Американаца, ове године избори нису пратили ту тему. Републиканска партија је и даље опседнута питањем да ли су председнички избори пре две године били фер, а демократе су покушале да ово гласање представе као "референдум" о америчкој демократији.

Иако су САД погођене најгором инфлацијом у протекле четири деценије и претњом рецесијом, две странке су дале све од себе да подстакну и преотму бираче једна другој, што је додатно погоршало неизвесност и деструктивност избора, пише "Глобал тајмс".

Амерички савезници су забринути да би промена политичког пејзажа у Вашингтону могла довести до преокрета њихових спољних стратегија и јавних политика. У овом тренутку, политички ставови Демократске странке и Републиканске партије о главним међународним питањима, као што су сукоб у Украјини и климатске промене, су готово опречни.

Они не морају нити желе да воде рачуна о стабилности и континуитету политике. Они не само да немају психичко оптерећење када поништавају одлуке својих претходника, већ се често осећају самозадовољно. Свет је био сведок ове врсте манипулације много пута, као што је повлачење САД из Париског споразума, ирански нуклеарни преговори, преговора о контроли наоружања и сродних агенција УН. Подела америчког друштва и опозиција политичких партија су еволуирали у свеукупну неповерљивост и хировитост САД у међународној арени. Политички систем САД учинио је креаторе политике мање одговорним за неодговорно понашање, наводи кинески лист.

Земље које САД сматрају ривалима не очекују да ће ротација америчких политичких партија изгладити везе или вратити САД прагматизму и рационалности. Другим речима, они не гаје илузије. Истовремено, ове земље су психички спремне за могућност да постану мете САД да дају одушка својим јаким емоцијама. Иронично, САД су показале негативну врсту сигурности у том погледу – постале су највећи извор глобалне нестабилности. То погоршава глобалну ситуацију и неизвесношћу и "извесношћу".

Бити веома осетљив, хировит, неуротичан и агресиван су све новији симптоми америчке демократије. Пошто су САД суперсила са глобалним утицајем, када је њихов систем болестан, цео свет је погођен.

Од упада на Капитол до избора на средини мандата, америчка унутрашња политичка превирања и даље трају после две године. Ризик од политичког насиља расте. Стопа криминала расте. Број објава на Твитеру у којима се помиње "грађански рат" порастао је за скоро 3.000 одсто. Политичари се такмиче ко је агресивнији. Не само да су обични Американци фрустрирани и забринути због ситуације, већ је и свет забринут за САД.

Један француски медиј је недавно упитао: Да ли је америчко буре барута у опасности да експлодира? То показује уобичајено осећање спољашњег света. Свет има још један консензус – политичко окружење у САД ће се додатно погоршати након избора на средини мандата, пише лист.

Амерички демократски систем је у функцији више од 200 година. Објективно гледано, само ово се може сматрати изузетним. Међутим, пракса показује да људско друштво још није осмислило савршени политички систем који се може добро применити било где једном заувек. Другим речима, никада није постојао "мит о демократији", нити би људи требало да обожавају амерички политички систем.

Америчка демократија је ту где је данас, са све очигледнијим недостацима. То је донекле неизбежно. Америчка демократија такође треба да иде у корак са временом. Вреди напоменути да како квалитет америчке демократије опада, њени трошкови расту. Предвиђено је да ће укупни трошкови државних и савезних посредних избора 2022. године премашити 16,7 милијарди долара, није ни чудо да се о њима говори као о "најскупљим посредним изборима икада".

"Глобал тајмс" на крају подсећа да нису коментарисали изборе због забринутости да би САД могле да оптуже Пекинг за мешање у унутрашње ствари САД, али подсећају да земље које су претрпеле мешање САД у њихове унутрашње ствари немају намеру, неће и не могу да се мешају у унутрашњу политику САД. Али политика САД утиче на интересе целог света. Људи се искрено надају да ће се САД што пре смирити и вратити мир свету.

image