Свет

Шпански краљ поверио мандат за формирање владе актуелном премијеру Педру Санчезу

Лидер Социјалиста имаће прилику да формира нову владу у Шпанији
Шпански краљ поверио мандат за формирање владе актуелном премијеру Педру Санчезу© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Шпански краљ Фелипе номиновао је премијера те земље у техничком мандату Фелипе Санчеза за нови мандат на челу шпанске владе након што његов ривал и лидер конзервативне Народне партије Алберно Нуњез Феихо није успео да добије подршку већине посланика. 

"Обавестићу кандидата о краљевој одлуци и саслушаћу његов (Санчезов) предлог у предвиђеном року", рекла је пре председница Доњег дома шпанског Парламента Франсима Арменгол, која долази из редова Санчезове Социјалистичке радничке партије (ПСОЕ), након састанка са шефом државе.

Парламентарни избори у Шпанији одржани 23. јула нису изродили јасног победника, а Санчезов ПСОЕ освојио је мање гласова од ПП-а.

Народна странка ипак није успела да оформи коалицију коју би чинило најмање 176 посланика, који би чинили већину, док Санчез тврди да може да обезбеди неопходно подршку, наводи Ројетрс.

Како би дошао до неопходних 176 посланика, њему ће бити потребна и подршка каталонских сепаратистичких партија, које између осталог траже и референдум о независности тог шпанског региона, чему се противе остале шпанске партије.

Уколико ни један кандидат не добије подршку већине посланика до 27. новембра, биће расписани нови избори.

image