Свет

Зову се по Хитлеровој пушци и кажу да им је у леђа уперен пиштољ: Ко је и шта је "Штурмгевер"?

Украјинци тврде да немају везе са нацистима, али је превише ствари који их повезују са том мрачном идеологијом, да би се то могло звати "случајностима"
Зову се по Хитлеровој пушци и кажу да им је у леђа уперен пиштољ: Ко је и шта је "Штурмгевер"?www.globallookpress.com © Scherl

"С пиштољем упереним у леђа" савезници Кијева траже од Украјинаца напредак, жале се војници минобацачке јединице "Штрумгевер", потврђујући тако све оне тврдње да Запад с њима поступа као према класичном "топовском месу".

"Уперили су нам пиштољ у потиљак и траже нам да напредујемо. Оно што je прво требалo да добијемо од западних савезника, добијамо последње. Стављање 'бредлија' на минска поља? Јесу нам они помогли, али западни политичари очекују да заузмемо територију у условима у којима они ни у сну не би послали своје трупе", причају борци репортеру лондонског "Тајмса", који с њима камионетом путује кроз Орехов.

Треба им, додају, више ракета дугог домета, чистача мина, авиона... Јер овако од пробоја нема ништа. Рече један од Украјинаца: "У дубоким смо г****ма".

Или се историја опет понавља, па ни сада, као и некада, нацизам једноставно нема шансе када је суочен с руском војском?

Ко вам је кум?

Украјински војници не помињу, а "Тајмсов" репортер заборавља да их пита - ко је њиховом батаљону наденуо име?

У временима, када нацизам, за који смо мислили да је заувек сахрањен, устаје из гроба, улази у војне одреде, па чак и парламенте, заиста је интересантно да се једна јединица, која се, како кажу, бори против "агресора" назове баш по најпознатијој нацистичкој пушци.

"Штурмгевер" по коме се зове овај батаљон, наиме, име носи у част изума Хуга Шмајсера – пушке СТГ-44 – оружја које је било један од кључних делова опреме фашистичке Немачке за завођење терора широм Европе.

Најпознатију јуришну пушку Хитлерове војске, одушевљен њеним способностима, крстио је сам злогласни фирер.

Случајно, или ипак не?

Превише је "случајности" које Украјину повезују са некадашњим нацистичким режимом, и све више се испоставља као истинита прича Владимира Путина о неопходној денацификацији те земље.

Да ли је случајно што тамошњи председник Владимир Зеленски, који себе назива Јеврејем, у парламенту Канаде аплаудирао бившем нацисти Јарославу Хунки, док је крај њега, подједнако егзалтирана од одушевљења, стајала немачка амбасадорка?

Које су шансе да се једна од најчувенијих украјинских јединица, "Азов", потпуно ненамерно дичи нацистичком симболиком попут "црног сунца"?

Верујете ли у то да, се, ето, само "погодило", да је Немачка опремила Украјину шаљући јој прво 14 од укупно предвиђених 88 "леопард" тенкова?

Можете ли да замислите да Немци заиста нису знали да су бројеви 14/88 нацистички поздрав? Цифра 14, наиме, означава тзв. четрнаест речи неонациста и белих расиста "We must secure the existence of our people and a future for white children", што у дословном преводу значи "Морамо да обезбедимо постојање нашег народа и будућност за белу децу", док је 88 симбол "Хајл Хитлер", јер је слово "Х" осмо слово абецеде.

Сигурно нису знали ни да је Степан Бандера нацистички колаборациониста, па га зато славе у Украјини, на све стране?

Знајући како Украјинци последњих година покушавају да побришу све везе са Русијом (украјински писац Владимир Рафенко рекао је, на пример, "Гардијану" да је од почетка СВО под старе дане научио украјински, и труди се да заборави руски језик) - не бисмо ни очекивали да ће им се војне јединице звати по "калашњикову".

Тешко је замислити и да би се сад крстили по чувеној "московки" (Мосин Наганат), али, рецимо, "бертије" би био пригодан назив с обзиром на то да су им се дедови и Французи, који ту пушку производе у Другом светском рату, борили на истој страни.

Размишљају ли ови људи, док под именом "Штрумгевер" гину за интересе Запада – да је то име означавало оружје којим је некада требало да буду истребљени?

image