Свет

Хилари Клинтон: Ставови РТ-а сеју поделе у Америци, Путин је одушевљен

Некадашња државна секретарка је Русију оптужила за "ширење подела" у Америци, а присталице Доналда Трампа окарактерисала као "полуфашисте"
Хилари Клинтон: Ставови РТ-а сеју поделе у Америци, Путин је одушевљенwww.globallookpress.com © Kyle Mazza

Некадашња америчка државна секретарка и сенаторка Хилари Клинтон сматра да је председник Русије Владимир Путин одушевљен због подела које постоје када је реч о будућности слања подршке Украјини.

Она је у интервјуу за Пи-Би-Ес оптужила Русију да подстиче такве наративе.

"Путин и његов тим који врше такве интервенције, прикривене и отворене, са циљем поткопавања демократије и потчињавања политичких лидера, велики су део тога како он види своју улогу. Дакле, када видим људе како као папагаји понављају наративе који су се први пут појавиле на 'Раша тудеју' или у говору неког руског званичника, то је велики поен за Путина", рекла је она.

Клинтонова је рекла да, иако је Украјина корумпирана, они "много раде како би били транспаренти и одговорни", као и да "господар корупције живи у Кремљу".

"Дакле, постоји идеолошка и, нажалост, страначка подела. Знам да је већина Конгреса и даље за подршку Украјини. Дакле, морамо да пребродимо овај период. Морамо да усвојимо законе и да наставимо да подржавамо (Украјину)", додала је некадашња државна секретарка.

Коментаришући недавну смену председника Представничког дома Кевина Макартија, коме је неповерење изгласано на иницијативу дела одметнутих републиканаца, Клинтонова је рекла да је "била позитивно изненађена чињеницом да је део републиканаца пронашао заједнички језик са демократама око кључних питања".

"Надам се да такву врсту зрелог руководства неће казнити најекстремнији чланови њиховог кокуса", додала је она.

Некадашња државна секретарка је рекла и да је забринута успоном тзв. МАГА републиканаца, како се често називају присталице Доналда Трампа, а сложила се и са тврдњом америчког председника Џозефа Бајдена који их је назвао "полуфашистима".

Клинтонова је рекла да они морају бити побеђени на изборима. На питање да ли сматра да су Џозеф Бајден и Камала Харис најбољи кандидати за тако нешто, и да ли године актуелног председника представљају реалну бригу, она је рекла да је то "један од фактора", али да би требало посматрати ширу слику.

"Можда људи не желе да поново изграде нашу инфраструктуру и да се суоче свим нашим физичким пропадањем, али ја то желим, а Џо Бајден то ради. Можда не желимо да се такмичимо са Кином у изградњи фабрика чипова, напредне производње у овој земљи. Али ја желим", рекла је она.

Некадашња државна секретарка је похвалила успехе актуелне америчке администрације, али је додала и да је алтернатива "мрачна и дистопијска" зато што "жели да повуче Америку из НАТО-а, да ради за Путина и не жели да стане у одбрану америчких вредности".

Када је реч о Кини, Клинтонова је рекла да она представља "велику претњу, пре свега за свој регион и Тајван", као и да приказује "агресиван приступ".

image
VV inauguration
banner