Свет

Бајден забринут за америчку помоћ Украјини после хаоса у Конгресу

Амерички председник најавио је да ће ускоро одржати говор у којем ће објаснити важности даљег финансирања Кијева, али у Белој кући не знају када би то могло бити
Бајден забринут за америчку помоћ Украјини после хаоса у Конгресу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изразио је бојазан да би америчка помоћ Украјини могла да буде угрожена хаосом у Конгресу и рекао да ће ускоро одржати велики говор како би образложио зашто је неопходно помоћи Украјини да одбије Русију.

Републикански сукоби у Представничком дому закомпликовали су преговоре о буџету и подстакле Бајдена да од уверења да ће бити постигнут споразум о помоћи Украјини сада изрази забринутост око финансирања свог главног приоритета спољне политике, наводи агенција Ројтерс.

Упитан да ли је забринут да Сједињене Државе неће моћи да испоруче помоћ коју су обећале Украјини због комешања на Капитол Хилу, Бајден је рекао: "То ме брине, али знам да су већина чланови Представничког дома и Сената обе странке рекли да подржавају финансирање Украјине".

Бајден је у јулу затражио од Конгреса да одобри још 24 милијарде долара помоћи Украјини, за шта су се украјинске присталице - републиканци и демократе - надали да би могао постати део закона о потрошњи. Бела кућа је у уторак саопштила да ће тренутни нивои финансирања трајати још око два месеца.

Бајден је покушао да увери америчке савезнике са којима је разговарао у уторак да ће се америчка помоћ наставити несметано док украјинске снаге настављају са контраофанзивом.

"Председникова порука је била да се на САД свакако може и даље ослањати по овом питању у будућности", рекао је немачки канцелар Олаф Шолц новинарима у Берлину.

Бајден није рекао када ће одржати говор на тему важности помоћи Украјини, али је наговестио да ће то бити ускоро. Бела кућа је одбила да коментарише, а један званичник је рекао да говор тренутно није у Бајденовом распореду.

image