Свет

Много састанака, ниједна одлука: Одложена заједничка конференција у Гранади

49 лидера, 700 новинара, десетине билатералних састанака… и без заједничког става, реченице или саопштења
Много састанака, ниједна одлука: Одложена заједничка конференција у Гранади© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Трећи састанак Европске политичке заједнице (ЕПЦ) који је окупио близу 50 европских лидера, десетине помоћника и око 700 новинара завршио се без значајног напретка у решавању значајних питања и сукоба на прагу Европе — или било ког другог регионалног питања. 

Треће издање омиљеног пројекта француског председника Емануела Макрона, саветници су означили као прилику за посредовање у миру између зараћене Јерменије и Азербејџана, деескалацију тензија на Балкану и вођење стратешког разговора о безбедности континента, преноси "Политико".

Покушаји да се смире тензије између Београда и Приштине били су подједнако узалудни, будући да је председница тзв. Косова Вјоса Османи одбила разговоре са председником Србије Александром Вучићем уколико Београду не буду уведене санкције, због недавних инцидената у селу Бањска. 

Док су се лидери окупили око председника Украјине Володимира Зеленског, који је био у Гранади како би ојачао подршку Европе око помоћи Украјини, нису успели да напредују у другим сукобима у одсуству кључних играча. 

Наде међу присутнима у предузимање корака за решавање хуманитарне кризе у Нагорно-Карабаху су пропале када су и председник Азербејџана Илхам Алијев и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган одлучили да прескоче скуп, надајући се да ће бити домаћини првог састанка између Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана откако је Азербејџан покренуо муњевиту офанзиву у Нагорно-Карабаху, изазвавши егзодус од 100.000 избеглица. 

 Азербејџан је оптужио Француску за пристрасност у преговорима и на крају пристао да разговара, али само под покровитељством ЕУ у Бриселу, саопштио је помоћник председника Хикмет Хаџијев.

Осећај бесплодности неформалног самита кулминирао је када је земља домаћин, Шпанија, у последњем тренутку отказала планирану конференцију за новинаре, која је требало је да укључи изјаве и формално означи предају управљања Европском политичком заједницом са Шпаније на Велику Британију, пише бриселски портал.

Недостатак ентузијазма лидера за самит био је очигледан од почетка дана, када многи учесници нису давали изјаве новинарима, укључујући премијерку Италије Ђорђу Мелони, немачког канцелара Олафа Шолца, председника британске Владе Ришија Сунака.  

Током једне конференције за штампу пред крај дана, француски председник Емануел Макрон је сумирао догађаје данашњег састанка, а поред јачања сарадње у борби против сајбер криминала, он је навео да су разговори о Јерменији, упркос одсуству представника Азербејџана, доказ корисности састанка.

Представници Шпаније одбили су да објасне зашто је главна конференција за новинаре отказана. Према речима неименованог дипломате ЕУ, иако није било "основних питања", готово да није било потребе за изјавама за штампу.

 "То су мини-УН, тржиште где лидери могу да се сусрећу и договарају", рекао је европски дипломата. 

Председник Србије је претходно рекао да није разговарао са представницима из Приштине јер они ни не желе.

"Блумберг" је данас раније пренео да тензије са Пољском и Мађарском око миграционих токова компликују напоре лидера Европске уније да се договоре о заједничкој декларацији на самиту у Гранади.

Миграције су све хитније али и све више спорно питање на састанцима лидера ЕУ, а неке земље предузимају једностране мере за пооштравање контроле, јер све више миграната са Блиског истока и из Африке бежи у Европу.

image