Свет

У Гранади неће бити једногласне изјаве ЕУ? Мађарска и Пољска блокирају договор

У шпанском граду Гранда одржава се самит Европске политичке заједнице, али је неизвесно да ли ће лидери ЕУ успети да усагласе заједничку изјаву, пише "Блумберг"
У Гранади неће бити једногласне изјаве ЕУ? Мађарска и Пољска блокирају договорGetty © Marcelo del Pozo

Тензије са Пољском и Мађарском око миграционих токова компликују напоре лидера Европске уније да се договоре о заједничкој декларацији на самиту у Гранади у Шпанији, пише "Блумберг".

На састанку амбасадора ЕУ који је одржан јуче, Пољска и Мађарска су поновиле да у декларацији о којој ће се расправљати у петак треба да се дода референца на раније закључке лидера у којима се наводи да питање миграција мора да се решава консензусом, преноси "Блумберг" позивајући се на своје изворе.

Овај захтев Варшаве и Будимпеште представља ризик да лидери ЕУ једногласно усвоје коначну изјаву у Гранади.

То би уништило покушаје да се јавно демонстрира јединство Европске уније на овом скупу. Неслогу би додатно могли да појачају избори у Пољској.

Миграције су све хитније али и све више спорно питање на састанцима лидера ЕУ, а неке земље предузимају једностране мере за пооштравање контроле, јер све више миграната са Блиског истока и из Африке бежи у Европу.

Италија је прошлог месеца одобрила правила за продужење рока задржавања улазака без докумената у ЕУ на максималних 18 месеци, јер је пораст броја чамаца који превозе људе из Северне Африке преплавио острво Лампедуза које је дугогодишње жариште за миграције.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изнела је акциони план од 10 тачака који укључује подршку за управљање доласком и трансфером миграната, као и заустављање кријумчара јачањем ваздушног и морског надзора.

Словачка је у среду саопштила да ће увести насумичне контроле на граници са Мађарском у покушају да спречи мигранте да без докумената уђу у земљу. Одлука је донета након што је Немачка прошле недеље пооштрила контролу на својој источној граници са Пољском и Чешком. Власти у Прагу и Варшави реаговале су увођењем насумичних провера на граничним прелазима са Словачком.

image